Štěpánu Koupalovi blyštivé mince učarovaly už jako malému klukovi. „Sběratelství všeho možného mám v sobě. V dětství jsem si nechával i každý plíšek, který už neplatil,“ popisuje. | foto: Archiv Štěpán Koupal

Sbírání mincí začíná zajímat i investory, říká jihočeský numismatik

  • 0
O pamětní mince, bankovky či historická platidla mají v posledních letech sběratelé v Česku velký zájem. Platí to jak pro nadšence, jako je Štěpán Koupal ze Římova na Budějovicku, kteří zdokonalují své sbírky, tak pro zájemce o investice, pro něž je trh s numismatikou stále více zajímavý.

Štěpánu Koupalovi blyštivé mince učarovaly už jako malému klukovi. „Sběratelství všeho možného mám v sobě. V dětství jsem si nechával i každý plíšek, který už neplatil,“ popisuje.

Investiční mince začal sbírat při stoletém výročí Československa. „Tehdy jsem do jejich koupě mohl investovat z pojistky. Začalo to dokupováním těch československých,“ vypráví profesionální kuchař, který se ve své kolekci zaměřuje na tuzemská platidla od doby vlády Marie Terezie až po současnost.

Podle Koupala by si měl sběratel vyhranit směr a soustředit se například na jednoho panovníka či éru. Zájem o mince se časem mění a je obtížné určit, kam se sběratelská vášeň zaměří. Cenu mincí totiž určuje především poptávka.

„Za poslední tři roky vzrostl zájem numismatiků o svatováclavské dukáty vydávané už za první republiky, které jsou hodně vzácné. Když jsem začínal, cena jednoho se pohybovala kolem 14 tisíc korun, teď je to zhruba 40 tisíc,“ popisuje sběratel, jemuž dukát v kolekci chybí.

Čím méně kusů, tím vyšší cena

Volné finance aktuálně investuje jinde. Kromě historických platidel se Koupal totiž zaměřuje i na oficiální pamětní mince z produkce České národní banky (ČNB). Ta každý rok vydává stříbrné a zlaté mince v různých hodnotách, o které se kromě sběratelů začali zajímat také investoři. „Jejich cena se před pár lety pohybovala kolem 20 tisíc korun, teď je to přes 40 tisíc,“ líčí Koupal s tím, že na internetových aukcích prodejní cena stejné mince přesahuje i 60 tisíc korun.

Z mimořádné ražby ČNB se mu do kolekce podařilo získat zlatou pamětní minci se svatou Ludmilou za 43 tisíc. Nyní sběratele láká nadcházející edice deseti mincí s motivy městských rezervací.

Současná doba růstu cen energií je příznivější pro doplnění sbírek. „U některých mincí pořizovací cena klesla. Do budoucna je těžké odhadnout, kam se ceny posunou,“ uvažuje sedmačtyřicetiletý numismatik.

Mnohonásobně vzrostla i poptávka po první pětisetkoruně s lokomotivou Albatros. „Její emisní cena se pohybovala kolem 1 700 korun, nyní hodnota mince stoupla osminásobně,“ ví Koupal.

Vysvětluje, že v určování ceny platidla hraje významnou roli jeho náklad. S nižším počtem vyrobených kusů se stává mince hodnotnější. „Sběratelství je od toho, aby si člověk svou kolekci vylepšoval. Nakupuje proto kvalitní a lepší kousky, případně prodává starší mince. Velký zájem je také o nevydané mince,“ hlásí Koupal.

Vysněné kusy většinou shání v internetových dražbách, zatímco sálových aukcí se neúčastní. Nejrozšířenější je prodej a nákup mincí na internetovém portálu Aukro.

Při výběru po internetu je zásadní kontrola stavu mince. „Při posuzování kvality bývá nápomocná fotografie. Často je pro další informace uvedený kontakt na prodejce,“ objasňuje zkušený numismatik.