U Nové Pece řidičům postaví širší silnici. Může být levnější, tvrdí kritici

  12:26
Dlouhé roky plánovaný obchvat obce Nová Pec na Lipensku se přiblížil skutečnosti. Podle investora Jihočeského kraje by se mohl začít stavět už letos a stane se součástí postupně rekonstruované silnice k rakouskému hraničnímu přechodu Schöneben. Přestože má projekt kladné posouzení vlivu na životní prostředí EIA, stále se objevují jednotlivci a spolky, které trasu podle schválené varianty odmítají a navrhují jinou.

Silnice z Nové Pece k rakouským hranicím. Snímek je z března 2019 | foto: Karel Hrdina, MF DNES

Variantu levnější a šetrnější k přírodě již zpočátku doporučovali i odborníci a plánoval ji také Jihočeský kraj. Dražší varianta vede vzácnou lokalitou při hraně s nejvíce chráněnou částí CHKO Šumava.

Podle současného finálního projektu vyjde 1,2 kilometru obchvatu na nejméně 150 milionů korun. Kraj přes množství kritiky prodlužoval platnost EIA od roku 2011. Naposledy předloni s platností do roku 2028. „Není to výmysl kraje, ale obchvat chtějí především obyvatelé Nové Pece,“ uvedl pro ČTK jihočeský hejtman Martin Kuba.

Oponenti to nerozporují, ale nechápou, proč hejtmanství vybírá právě nejnákladnější variantu. Jenže je to jinak, Jihočeský kraj tuto variantu celé roky vůbec neprosazoval.

Hejtmanství naopak už od počátku přípravy navrhovalo, aby přeložka vedla právě po stávající účelové komunikaci kolem manipulačního skladu dřeva ve správě CHKO a Národního parku Šumava. Ta by se rozšířila na parametry silnice III. třídy. Kraj to považoval za nejšetrnější k životnímu prostředí a technicky nejlogičtější variantu.

Jenže s tímto navrženým řešením podle hejtmanství už dříve zcela zásadně nesouhlasila Správa CHKO a NP Šumava a také Vojenské lesy ČR a své rozhodnutí po celou dobu přípravy stavby jako dotčený orgán státní správy od roku 2006 do roku 2020 nezměnila.

Jako jediná přijatelná byla Správou CHKO a NP Šumava označena nyní připravená varianta. Kraj tak pouze na základě daných podmínek připravil v té chvíli jedinou projednatelnou variantu.

Obchvat bude součástí 17,5 kilometru dlouhé trasy mezi Želnavou a Zadní Zvonkovou, která nevyhovuje kvůli úzké silnici. V zimě ji přitom využívají hlavně lyžaři mířící na rakouské horské středisko Hochficht. Vozovka je úzká a protijedoucí vozidla se proto musejí často vyhýbat.

„Potřebu obchvatu chápeme, ale zajímalo by nás, kdo má zájem zrovna na předražené variantě, která ničí přírodu a bude stát daňové poplatníky spoustu peněz,“ ptá se za spolek Lipensko pro život Pavla Setničková.

Hotel půjde k zemi

Správa NP Šumava přes počáteční odpor nakonec udělila trase vedoucí více v krajině výjimku ze zákona o ochraně přírody.

„Nerozumím tomu. Trasa přes bývalý areál skladu dřeva je dnes volná a zpevněná, do obecní zástavby nezasahuje. Místo toho se povede obchvat o kus stranou po květnaté podmáčené horské louce. Kraj naznačil, že když s tím nebudeme souhlasit, obchvat se zase odloží. Proč ale věci dělat jednoduše, když to jde složitě?“ ptá se lesník a zastupitel Nové Pece Stanislav Ransdorf.

Nakonec vítěznou a nákladnější variantu naopak vítá starosta Martin Hrbek. Podle něj bude zárukou, že se doprava od obce víc vzdálí, protože denně projíždí Novou Pecí kamiony se dřevem. Podle Hrbka je dnes v projektu tato jediná trasa, případná změna přes skladový areál by celé řízení vrátila znovu na začátek kvůli vypořádání pozemků.

Ještě loni v září hejtmanství znovu obeslalo starostu Nové Pece dopisem, na základě kterého se dalo ještě vrátit k původně prosazované variantě. V dopise mimo jiné zaznělo, že se o změně postoje Správy CHKO a NP Šumava kraj dozvěděl z dopisu ze srpna 2023. Vedení Jihočeského kraje bylo připravené i přes úplnou připravenost stavby zahájit projektové práce na původně prosazované variantě obchvatu, pokud by o tom rozhodlo zastupitelstvo obce na veřejném jednání. To už ale nestalo rozhodnutí neměnilo, a tak platí varianta silnice více v přírodě.

Obec se 450 stálými obyvateli se potýká podobně jako mnoho jiných na Lipensku s vylidňováním. Problémem je nedostatek pracovních příležitostí. Mimo letní sezonu je zde až dvacetiprocentní nezaměstnanost. Nové obyvatele má přilákat nový Program rozvoje bydlení.

Nabízí lidem, kteří se rozhodnou postavit rodinný dům na pozemku obce, parcely v ceně 100 korun za metr čtvereční. Tržní cena je přitom v místě až tři a půl tisíce korun za metr. Podmínkou je, že majitel nesmí nemovitost deset let prodat.

Další kompenzací jsou příspěvky za trvalý pobyt, ročně 1 000 korun na osobu. V obci je základní i mateřská škola a několik penzionů. Bývalá dominanta patrový Hotel Nová Pec nedaleko nádraží brzy půjde k zemi. Je opuštěný a v havarijním stavu. Jeho poslední majitel chce budovu zbourat a na jejím místě postavit apartmány.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

26. dubna 2024  13:16

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil...

Kowal v Budějovicích končí, s titulem se vrací trénovat do Polska

26. dubna 2024  11:18

Trenér Andrzej Kowal po zisku mistrovského titulu s volejbalisty Českých Budějovic končí....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...