Je to jako hrát na varhany, říká chirurg o práci s operačním robotem

  • 0
Robota, s jehož pomocí operují lékaři v Českých Budějovicích už dva měsíce pacienty s nádory, si mohli vyzkoušet příchozí ve vstupním terminálu nemocnice. Operatér při práci s ním nestojí nad stolem s pacientem, ale sedí u přístroje.

Je to chirurgická konzole, kterou řídí na dálku pomocí speciálních ovladačů tři robotické nástroje a endoskopickou kameru.

Další součástí systému je věž s centrálním počítačem s připojenými prostorovými kamerami a dalším příslušenstvím, vlastní robot je základna se čtyřmi univerzálními rameny pro uchycení nástrojů a endoskopické kamery.

„Je to ohromný pokrok. I když občas člověk vidí něco podobného v televizi, vlastní zážitek je lepší. Kdybych takový zákrok potřeboval, doktorům věřím a klidně bych se operovat nechal,“ říká důchodce Václav Maruška z krajského města.

Práci s přístrojem si vyzkoušel, ačkoli k jeho původní profesi stavebního technika má medicína daleko.

Robot da Vinci nesoucí jméno po geniálním umělci a vynálezci je určený pro naprosto přesné a šetrné operace. Budějovická nemocnice si ho pořídila jako desáté pracoviště v republice a první na jihu Čech.

„Spoustu ovladačů řídíte i nohama“

„Oproti klasickému operování s tímto robotem pracujete nejen rukama, ale spoustu ovladačů řídíte i nohama. Je to, jako když hrajete na varhany, kdy používáte jak pravou tak levou nohu. Sám si ovládáte optiku, můžete si přepínat, máte ještě jedno operační rameno navíc oproti jiné laparoskopické operaci a to jsou základní rozdíly,“ srovnává chirurg Milan Kobza.

S kolegy z chirurgického oddělení operují s asistencí robota pacienty s nádorem konečníku. Využívají ho však i urologové a gynekologové.

„Nyní máme ze zdravotního pojištění garantovanou úhradu 350 výkonů za rok. Počítáme zhruba s 230 až 250 urologickými výkony ročně a dalšími 50 až 60 výkony v oboru chirurgie a stejným počtem v gynekologii,“ říká ředitel úseku zdravotní péče nemocnice Jaroslav Novák.

Takový miniinvazivní chirurgický zákrok je pro pacienta podle vedoucího robotického operačního týmu urologického oddělení Zdeňka Staňka méně zatěžující, pacient má menší pooperační bolesti a nižší ztráty krve.

„Dokonalé, desetkrát zvětšené prostorové zobrazení operačního pole v konzoli chirurga spolu s užitím robotických nástrojů imitujících pohyb lidského zápěstí posouvá limity očí i rukou. Výrazně se tak zlepšuje přesnost a preciznost provedení operace. Například u odstranění prostaty pro nádor přináší asistence robota vysokou pravděpodobnost vyléčení zhoubného onemocnění. Zároveň se zlepšují i funkční výsledky operace, to znamená udržení moče a u některých pacientů i zachování erekce,“ upřesňuje urolog.