Podnikatel odebral tuny kovového opadu, nikdy za ně však nezaplatil. Ilustrační snímek

Podnikatel odebral tuny kovového opadu, nikdy za ně však nezaplatil. Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Němec obral jihočeské firmy o miliony, tu svoji pak nechal zbankrotovat

  • 9
Až pětileté vězení hrozí devětašedesátiletému Němci, který připravil o miliony korun několik jihočeských firem. Za nakoupené kovy jim nikdy nezaplatil. Aby se zbavil závazků, svoji zadluženou společnost převedl za jednu korunu na neexistujícího člověka a způsobil její úpadek.

Důchodce z Německa na jihu Čech obchodoval od února 2010. Od dodavatelů odebíral barevné kovy a kovový odpad s tím, že je přeprodá dál. Většinou tím však jen prodělal, místo aby byl v zisku.

„Odebral odpad a sběr za více než 9 milionů korun, při prodeji za něj inkasoval jen necelých 8 milionů korun. Byl si vědom, že touto činností nevytváří pro svoji společnost žádný zisk a že společnost nebude schopna dostát závazků,“ nastínil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Dodavatelům nikdy nezaplatil. Aby se zbavil odpovědnosti, převedl společnost, v níž byl jediným majitelem, na neexistujícího člověka.

„Společnost převedl za korunu na neexistujícího Litevčana. Změnil se i název společnosti a její adresou se stal neobývaný a zchátralý objekt. Společnost se tak stala pro své věřitele naprosto nekontaktní a závazky nedobytnými,“ objasnil mluvčí.

V létě 2012 pak krajský soud rozhodl o vyhlášení úpadku. Právě za způsobení bankrotu ho kriminalisté řešící ty nejzávažnější hospodářské kauzy, v uplynulých dnech obvinili.

„Muž firmy pravděpodobně poškodil zcela záměrně. Obvinili ho z trestného činu způsobení úpadku a v případě jeho odsouzení by mu hrozil trest odnětí svobody ve výši až pěti let,“ uzavřel Matzner.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit