Svítící hodiny z věže kostela jsou vidět na kilometry daleko.

Svítící hodiny z věže kostela jsou vidět na kilometry daleko. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Na věži budějovického kostela sv. Vojtěcha konečně svítí hodiny

  • 3
Po více než osmdesáti letech od dokončení kostela v českobudějovické části Čtyři Dvory se na jeho věži rozzářily hodiny. Byly sice součástí projektu pražského architekta Jaroslava Čermáka z roku 1939, ale do dnešní doby jejich umístění označovaly jen díry ve zdi. Dodělání díla přerušily válka a doba vlády totality.

Věž kostela sv. Vojtěcha teď po setmění září po celé farnosti zahrnující celý levý vltavský břeh krajského města včetně sídlišť.

Slavnosti prvního rozsvícení hodin se zúčastnili zástupci biskupství, města a kraje. Podle generálního vikáře biskupství Petra Henzla symbolizují v křesťanství hodiny memento mori, tedy zamyšlení nad pomíjivostí v čase.

Jsou viditelné do několika kilometrů. Jak poznamenal jihočeský hejtman Martin Kuba, přinesly obyvatelům nový pohled na dominantu kostela s ozářenou věží.

Stavba ve funkcionalistickém slohu je od roku 2019 zařazená na seznam kulturních památek. Její opravy zorganizovali salesiáni Dona Boska, kteří ve farnosti působí od roku 1990.

„Kostel vnímáme jako kulturní bohatství, které představuje naše hodnotové kořeny. Navazujeme na práci předchozích generací,“ uvedl administrátor farnosti Josef Mendel.