Nástupiště v Soběslavi už jsou opravené.

Nástupiště v Soběslavi už jsou opravené. | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Další kus koridoru z Budějovic do Prahy je hotový, vlaky zrychlí u Ševětína

  • 12
O další více než čtyři kilometry pokročila modernizace železnice mezi Českými Budějovicemi a Prahou. Nově je hotový také úsek Ševětín–Dynín na Budějovicku. Modernizace stála 756 milionů korun.

Po nové dvoukolejné trati mohou jet vlaky rychlostí 160 kilometrů za hodinu. Na nových místech jsou nástupiště Dynín a Neplachov, která jsou pro obyvatele obou obcí dostupnější. Mají bezbariérový přístup, přístřešky, osvětlení a informační a kamerový systém.

Stavba začala v březnu 2018 a díky moderním technologiím je trať lépe zabezpečená. Nový je třeba i most přes silnici u Dynína a řada dalších věcí a technologií. 

„Celkové náklady byly přes 756 milionů korun bez DPH,“ doplnil Marek Illiaš, mluvčí Správy železnic (SŽ). Zhotovitelem stavby bylo sdružení firem Elektrizace železnic Praha (vedoucí účastník), AŽD Praha a Subterra.

Na čtvrtém železničním koridoru z Prahy do Budějovic jsou nyní rozdělané ještě části Soběslav–Doubí na Táborsku a také větší úsek mezi Sudoměřicemi a Voticemi na rozhraní Táborska a Středočeského kraje. Za více než sedm miliard korun tam roste 20 kilometrů dlouhá trať. 

Povede z velké části v nové o dva kilometry kratší trase, než je současná. Rychlost vlaků se v místě zvýší minimálně na 160 km/h, Správa železnic ještě upravila projekt, a tak budou moci klasické soupravy místem projíždět 185 km/h a trať bude připravená i na dvoustovku. 

V plném proudu je rovněž modernizace sedmikilometrové etapy mezi hlavním nádražím a Hostivaří v Praze. Akce za tři a půl miliardy korun má být hotová příští rok na podzim.

Stále chybí zahájit zásadní část Nemanice–Ševětín, pracovat se na ní má od roku 2023. O další tři roky později by pak konečně mohl být hotový celý tah až do hlavního města. Trasa z jihu Čech do Prahy by pak měla trvat 90 minut.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz