Jihočeské divadlo přiveze Prodanou nevěstu do Holašovic, které jsou zapsané na seznamu UNESCO.

Jihočeské divadlo přiveze Prodanou nevěstu do Holašovic, které jsou zapsané na seznamu UNESCO. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Divadlo přiveze Prodanou nevěstu do Holašovic mezi selská stavení

  • 0
Loni se hercům a pěvcům Jihočeského divadla na letních cestách po kraji natolik zalíbilo, že si je letos zopakují. Od června se přesouvají především před otáčivé hlediště do Českého Krumlova. V červenci a srpnu však promění opera a Malé divadlo čtyři místa jižních Čech na své jeviště. Odehrají tam 14 představení.

Nejoblíbenější česká opera Prodaná nevěsta se po 46 letech od její filmové verze vrací do Holašovic mezi stavení zapsaná na seznam památek UNESCO. Právě tam 16. července začne Léto s Jihočeským divadlem.

„Mým cílem je přenést diváky o 155 let nazpět, do letního podvečera mezi štíty holašovických selských domů. Celý sbor v lidových krojích, děti, kompars, lidové tance a příběh s dobrým koncem,“ zmínil šéf opery Tomáš Ondřej Pilař.

Připomněl, že vidět Prodanou nevěstu v Holašovicích byl jeho celoživotní divácký sen. „O to více jsem šťastný, že se jej nyní mohu dotknout jako režisér,“ těší Pilaře. 

Soubor opery zavítá také na zámek Blatná. Tamní zahradu v červenci promění Verdiho dramatická opera Nabucco ve starověký Jeruzalém.

„Zámek Blatná je výjimečné místo, které našim inscenacím propůjčuje jedinečnou atmosféru. A jak jsme se přesvědčili minulý rok, kombinaci divadla a zámecké zahrady diváci milují,” komentuje hraní v Blatné ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

V srpnu Malé divadlo do Blatné přiveze tak trochu jinou klasiku Karkulka vrací úder a folklorní dokudrama kolem ohně Maryša: příběh vraha.

Na konec léta chystá opera na státním zámku Třeboň perličku - do jeho komnat se na tři večery vrátí tóny renesanční hudby, které zněly do uší šlechticům z Rožmberka už před čtyřmi sty lety. Na komentované hudební procházce doprovodí diváky šéf opery Tomáš Ondřej Pilař nebo zpěvák Lukáš Randák.


Témata: Jihočeský kraj