Hasiči najdou díky aplikaci hydranty, na něž se připojí.

Hasiči najdou díky aplikaci hydranty, na něž se připojí. | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Jihočeští hasiči najdou s tabletem díky aplikaci i podzemní hydranty

  • 1
Hasiči na jihu Čech využívají novinku nazvanou Systém Florian. Díky němu mají v mobilech a tabletech aplikaci, která jim ukáže podzemní i nadzemní hydranty. Uvolnila ji společnost Čevak, která se v kraji stará o většinu vodovodů a kanalizací.

Hasiči tak mají v případě potřeby okamžitě aktuální zprávu o tlaku vody a rychlosti případné dodávky.

„V jižních Čechách provozujeme přes čtyři tisíce kilometrů vodovodů, na které jsou mimo jiné osazeny tisíce hydrantů,“ upřesnil technický ředitel Čevaku Jiří Lipold.

Systém je přehledný a rychlý, Lipold zdůraznil, že především předává aktuální informace. V aplikaci je mapa, která znázorňuje jednotlivé hydranty, červeně označené jsou nadzemní, zeleně podzemní. Pak pomáhá růžice fungující jako kompas, který naviguje k přívodu vody.

„Dostáváme tak velmi cenné informace. Aplikace samozřejmě funguje i na chytrých telefonech. Cisterny sice vždy k zásahu vyjíždějí plné, ale stává se, že jedna nestačí, a tady se nabízí rychlé a efektivní řešení. Navíc v některých případech potřebujeme pro hašení vyloženě pitnou vodu, nikoli z řeky. Je to ve chvíli, kdy se míchá se speciální pěnou, která pak na několik hodin pokryje povrch, který hasíme, a zamezí přístupu vzduchu,“ vysvětlil ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Pro jednoho z velitelů družstva Jana Prokopa je při zásahu v aplikaci nejdůležitější, že rozlišuje mezi nadzemním a podzemním hydrantem.

„A dále pak údaj o tlaku a objemu. Díky tomu si pak rychle spočítáme, jak jsme schopni doplnit zásoby,“ navázal Prokop.

Čevak se při tvorbě aplikace inspiroval v zahraničí, kde už se podobným způsobem využívá. Společnost ještě doplnila, že v případě, že se hasiči na některý z hydrantů napojí a používají vodu, je to pro ně zdarma, což je dané zákonem.