Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V novém domově se seniorům líbí. Pochvalují si výtah, terasu i kapli

  15:33
Ve zrekonstruovaném a rozšířeném zařízení pro seniory v Dobré Vodě u Horní Stropnice na Českobudějovicku najde nový domov 47 zájemců. Těšit se mohou na moderně vybavené prostory za 75 milionů s širokou možností vyžití. Podobné projekty nyní vznikají i v jiných městech Jihočeského kraje.

Mezi kostelem Panny Marie Těšitelky a hřbitovem v Dobré Vodě stála historicky budova školy. Od 70. let minulého století začala sloužit seniorům. Ti se však museli před necelými dvěma lety přestěhovat do dolního areálu českobudějovické nemocnice, aby dělníci mohli stavbu zrekonstruovat a rozšířit. Úpravy stály téměř 75 milionů korun. Nyní jsou klienti už zpět a nové prostředí si chválí.

„Sestřičky jsou ochotné a opravdu mi pomáhají. Před rekonstrukcí jsem tady nebydlela, ale kdysi jsem tu byla na návštěvě, protože jsem tu měla maminku. Tak vím, jak to tu vypadalo. Jsem přímo z Horní Stropnice. Původně jsem se trochu bála jít do domova, ale řekla jsem si, že pokud se mi tu nebude líbit, tak jen seběhnu z kopce. Ale jsem moc spokojená. Teď jsem doma tady,“ chválí si šestaosmdesátiletá Markéta Šonková.

Přístavba má dvě patra a v domově nyní najde místo celkem 47 seniorů většinou z blízkého okolí. Nová podlaží jsou bezbariérová a doplněná o výtah, který umožní pohodlný přesun třeba na vyvýšenou terasu, kde je venkovní klidová zóna pro letní měsíce. Nechybí ani prostory pro pracovní terapie, kanceláře a prostorná společenská místnost v nejvyšším podlaží. Samozřejmostí jsou i parkovací místa pro návštěvy a technické zázemí.

„Kdysi tu bylo v maximální kapacitě 45 klientů, kteří ale žili ve tří až čtyřlůžkových pokojích. Nově je tu 28 pokojů – devět jednolůžkových a 19 dvoulůžkových. To pro klienty znamená zcela jiný komfort,“ uvědomuje si náměstkyně jihočeského hejtmana pro sociální oblast Lucie Kozlová. Součástí každého pokoje je i sociální zařízení.

Úplnou novinkou je kaple či závěsný kolejnicový systém pro přepravu imobilních klientů. „To je pro nás obrovský pomocník. Pracují tu samé ženy a přemístit klienta do koupelny byl obrovský problém. Bylo zapotřebí několika pracovnic přímé péče. Dnes je můžeme převézt z koupelny na lůžko téměř bez námahy,“ pochvaluje si ředitelka domova pro seniory Eva Chaloupecká.

Netradiční je společenská místnost, která je zařízená ve stylu retro kuchyně, kde si obyvatelé připadají skutečně jako doma. Prostornou zahradu a terasu pak v budoucna doplní ještě ovocný sad.

Staví v Hradci i ve Volyni

To ale není jediný projekt na jihu Čech, který myslí na pohodlí seniorů. Kraj začal loni stavět domov pro seniory také v Jindřichově Hradci v lokalitě Bobelovka na okraji města, na místě bývalé školky. Vyjít má na 530 milionů korun. Z toho 60 milionů pokryje dotace.

V třípatrové novostavbě s jedním částečně zapuštěným podzemním podlažím najde domov 94 klientů. Ubytovaní budou v 34 jednolůžkových a 30 dvoulůžkových pokojích. Nebude chybět společenská místnost, kaple, parkoviště, dílna, zázemí údržby či park.

Dělníci už dokončili demolici starých budov a pustili se do budování nového areálu. Na domov pro seniory chce kraj přestavět také část dolního areálu budějovické nemocnice mezi ulicemi Boženy Němcové a Generála Svobody.

A pozadu nezůstávají ani samotné radnice. Letos v září má být hotový komunitní dům pro seniory ve Volyni na Strakonicku v místním areálu léčebny dlouhodobě nemocných v Husově ulici, kde je již nyní vidět hrubá stavba. Dům nabídne 24 jednolůžkových pokojů, které budou pro lidi nad 65 let.

Celá stavba vyjde přibližně na 61,4 milionu. V centru bude fungovat také denní stacionář se společenskými místnostmi. Tam mohou přivést rodiny své blízké, o něž se nemohou postarat přes den, kdy jsou například v zaměstnání. Docházet tam ale budou i aktivnější senioři.

„Nic podobného ve Volyni zatím nefunguje. Přesto už nyní víme o rodinách, kterým to ulehčí jejich situaci,“ poznamenává starosta města Martin Červený.

V Písku zase vedení města rozhodlo o přestavbě bývalého internátu společnosti Jitex v Sovově ulici na domov pro seniory. Předběžné náklady jsou 200 milionů, ale stavba nyní nabírá zpoždění.

„Rekonstrukce takového rozsahu se nikdy neobejde bez problémů. Při postupujících pracích se vždy objeví záležitosti, s nimiž nemohl projektant počítat. A stejně je tomu i u rekonstrukce budovy v Sovově ulici. Vznikají kvůli tomu vícepráce, které s sebou nesou náklady navíc i posunutí termínu dokončení stavby,“ potvrzuje místostarosta Michal Přibáň.

Zařízení pro seniory staví i soukromí investoři a pozadu nezůstávají ani v menších obcích. Domov pro seniory s pečovatelskou službou nově funguje třeba v Bernarticích na Písecku, kde je 42 bytů.

  • Nejčtenější

Bouřku u Budějovic mělo doprovodit gustnado. Ukázalo se, že šlo o tornádo

7. května 2024  12:13,  aktualizováno  14:59

Pondělní odpolední bouřka znamenala pro České Budějovice silné srážky. Voda zatopila silnice i...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Čelní střet na Strakonicku nepřežila řidička osobního auta, její vůz vzplál

2. května 2024  18:55,  aktualizováno  3.5 8:28

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežila ji řidička v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Parkovací dům za 145 milionů nabízí pětistovku míst, využitý bývá sotva z poloviny

9. května 2024  9:21

Řidiči v Českých Budějovicích dlouho upozorňovali, jak moc chybí místa pro auta v centru. Teď je...

Za dveřmi jako do cely se ukrývá koupelna. Kendeho vila má na prohlídky plno

9. května 2024  16:23

Honosná Kendeho vila blízko centra Českých Budějovic vítá turisty. Město dům s pohnutým osudem...

Jak zvládnout přívalový déšť? Může pomoci odklon dopravy či velký sběrač

9. května 2024  11:53

České Budějovice zasáhl v pondělí odpoledne desetiletý přívalový déšť, silnice byly pod vodou,...

Parkovací dům za 145 milionů nabízí pětistovku míst, využitý bývá sotva z poloviny

9. května 2024  9:21

Řidiči v Českých Budějovicích dlouho upozorňovali, jak moc chybí místa pro auta v centru. Teď je...

V Českých Budějovicích našli v Malši mrtvého muže, případem se zabývá policie

8. května 2024  14:57

Jihočeská policie prověřuje okolnosti úmrtí pětačtyřicetiletého muže, jehož tělo našli kolemjdoucí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...