Požár štěpky u Písku likvidovalo sto hasičů. Použili dva miliony litrů vody

  • 2
Požár štěpky v Chlaponicích na Písecku na čtyři dny zaměstnal jihočeské hasiče. Těžká technika musela přeházet kolem sedmi tisíc kubíku materiálu. V pátek odpoledne zásah ukončili a areál předali majiteli.

Přesné příčiny požáru zatím vyšetřovatel nesdělil, ale nejpravděpodobnější variantou je samovznícení. Štěpka začala hořet už v úterý a hasiče čekal opravdu dlouhý boj a hodně práce.

Čísla jsou hodně výmluvná: celkem zasahovalo v Chlaponicích téměř 100 hasičů, jednotky přeskladnily štěpku na ploše přibližně půl hektaru, což je polovina celé skladovací plochy, těžká technika přeházela okolo sedmi tisíc kubíků štěpky, ve středu i ve čtvrtek použili hasiči přibližně 900 tisíc litrů vody, množství hasební vody se tak za celou dobu blíží ke dvěma milionům litrů.

Ve čtvrtek po další celodenní práci ukončil okolo 18. hodiny velitel zásah pro všechny tři nákladní automobily záchranného útvaru hasičů a odeslal je na roty do Zbirohu a Jihlavy.

Další dva stroje, a to nakladač a rypadlo, ukončily zásah v pátek ráno a odjely na roty v Hlučíně a Zbirohu.

Celou noc ze čtvrtka na pátek pak hasiči požářiště monitorovali, měřili teploty hromad termokamerou a případná ohniska ochlazovali.

„Během pátku dojížděla na místo už jen jedna jednotka hasičů, která ho monitorovala a prováděla měření. Po 16. hodině byl areál předán majiteli,“ sdělila v pátek odpoledne mluvčí hasičů Vendula Matějů. 

Štěpka hořela v Chlaponicích na Písecku.

Štěpka hořela v Chlaponicích na Písecku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz