VIDEO: Jihočeský Lom je plný čarodějnic, jsou na kole i v balonu

  • 1
Nespočet čarodějnic, až z toho jde hlava kolem. Obec Lom u Tábora, kde žije kolem 160 obyvatel, ovládly figury ježibab. A kreativitě se před domy a zahradami meze nekladou. Najdete zde pohádkové postavy na kole, s rybářským prutem, hasičskou hadicí nebo bábu v létajícím balonu i půjčovnu - sdílení létajících košťat.

Místní tradice se rozrůstá po celém Jihočeském kraji. Vymóděné postavy dnes najdete nejen před domy v Lomu, ale i ve vzdáleném Padařově na Jistebnicku, Dvorcích na Soběslavsku nebo Husinci na Prachaticku. Lidé, kteří tudy projíždějí, se zastavují a čarodějnice si fotografují.

„Před pěti lety nás na nápad přivedl švagr z Olomouce, u nich se nechytil. Zato u nás ano, začaly to po nás dělat ženské ze vsi a dnes je tu zhruba pětatřicet velkých a třicet malých čarodějnic, na které se jezdí dívat lidé z okolí, a dokonce i školky. O Velikonocích takto děláme zajíce,“ říká Barbora Dafčíková, která spolu manželem Janem tradici založila.

Akce symbolizuje příchod dnešní magické filipojakubské noci a na rozdíl od hlavní čarodějnice, již vyrábí Monika Voráčková s lomeckými dětmi, tyto nelehnou popelem.

„Pálíme jen tu jednu hlavní, tyto ozdobné poslouží další rok. Lidé, kteří jsou po oslavě ještě schopní, je po spálení hlavní čarodějnice ještě v noci uklízejí, aby ráno na prvního máje už nebyly vidět,“ vysvětluje Dafčíková. Dodává, že výroba a nápady, jak budou čarodějnice u jednotlivých obydlí vypadat, jsou přísně tajné. Každý ve vsi prý mlží o své vizi.

Čarodějnice, které místní vyndávají před dům číslo 4 před filipojakubskou nocí, vyrábějí doma ze všeho, co najdou.

„Každý rok se zdokonalují a mění, tuhle máme tři roky. Její výroba trvala asi dvě hodiny a použili jsme na ni staré hadry po babičce, dokoupili jsme paruku a masku. Do žádného tématu však čarodějnice neladíme, každý si ji dělá po svém. Někdo má čarodějnici na člunu, jiný na lyžích,“ říká Jana Hašplová se synem Adamem.

Keltská noc v Písku i Kouzelný Krumlov

Vzhledem k počtu čarodějnic se nabízí soutěž o tu nejhezčí, ale… „Soutěže dělat nebudeme, chceme si to prostě jen užít. Už tak sem jezdí hodně lidí se na ně dívat. Po uplynulé medializaci je tu vcelku šrumec. Vyhrává každá, která se líbí a přežije filipojakubskou noc,“ dodává Barbora Dafčíková.

Po celém Jihočeském kraji se dnes odehrají na vsích i ve velkých městech slety a pálení čarodějnic. Odpoledne plné her, divadla a zábavy čeká na rodiny s dětmi od 18 hodin na letní scéně u Slavie v Českých Budějovicích. V Písku zase pořádají od 17 hodin Keltskou noc na zahradě kulturního domu. V programu je soutěž pro děti v pojídání koláčků na rychlost, klání o krále slavnosti Beltain, tanec vášně a lásky nebo ohnivá show.

V Českém Krumlově vrcholí dnes a zítra tradiční akce Kouzelný Krumlov. V pivovarské zahradě začne od 14 hodin hravé čarodějnické odpoledne. Po setmění vyrazí z náměstí Svornosti Lampionový průvod. Tam se také po celý dnešek a zítřek koná májový jarmark.

,