Diskuze

Budějovická radnice hledá spasitele Slavie. Oprava vyjde na 150 milionů

Kulturní dům Slavie v centru Českých Budějovic je k mání na nadcházejících 15 let. Radnice hledá zájemce, který ji opraví, oživí a bude provozovat. Dnes tam funguje jen hudební klub, zbytek je po většinu roku opuštěný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak píše autor, nebyla to priorita, město to odsouvalo. Souhlasím.

Což naše město mělo a má nějaké priority ??

Je to složité, protože za Popelové/Thomy nemělo město celé desetiletí žádnou koncepci rozvoje a už nikdo nebyl schopný určit priority a stát si za nimi. Budilo to dojem, že peníze dostal každý známý na něco a v podstatě na nic. Prioritou se staly stavby, které využívá omezený počet návštěvníků.

Ale např. na opravu Slavie (či na aquapark) se nedostalo.

Gigantická dostavba neměla šanci, a návrhy byly stejně irelevantní, nedokázaly ani vhodně využít prostor ani navázat na původní budovu. Je to věc budoucí generace, ta ovšem už nebude mít k tomuto místu osobní vztah, architektonicky stavba nezapadá (i když významného autora), ..., musíme ji prostě opravit za těch dejme tomu 150 mil. pro potřeby naší generace, nemůžeme mít v centru města trosku. A oni (následující generace) se rozhodnou, jak rozhodnou.

Pokud budeme pokračovat v takovém přístupu a nebudeme umět všem těm, kdo natahují ruku po investicích, říct:

„Počkejte si, letos (nebo dva roky) nakumulujme peníze VÝHRADNĚ do jedné velké stavby, a ostatní budete zticha čekat, nedokážeme stavět velké akce. Investice se budou nadále neefektivně drobit. Totiž za půl miliardy se dá něco velkého postavit, nebo je rozdrobit na 10 x 50 mil. Pak si tady ovšem postupně budujeme okresní město.

0 0
možnosti