Diskuze

Chceme turistům zpřístupnit cestu k Modrému sloupu, řekl Brabec na Šumavě

Turisté se na Šumavě možná vrátí k oblíbenému Modrému sloupu. Prohlásil to během páteční návštěvy ministr životního prostředí Richard Brabec, který dorazil do národního parku společně s premiérem Andrejem Babišem. Obhlédli si kůrovcem zasažené stromy i vlčí výběh v Srní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

V devadesátých letech jsem byl na Šumavě každou volnou chvíli. Vnímal jsem jeden zásadní rozdíl v pohledu ochranářů na turistiku na straně bavorské a české.

Na bavorské straně parku bylo pro turisty zpřístupněno každé zajímavé místo. V takových lokalitách byly vybudovány dřevěné chodníky se zábradlím, turista se dostal, kam potřeboval, necítil potřebu chodníky opouštět, chodit mimo ně a poškozovat přírodu.

Na straně české opak. Raději zákaz vstupu než zpřístupnit ohleduplným způsobem. Výsledkem bylo masové opouštění chodníků, nelegální vstupy do rezervací. Jasně, byla to i otázka peněz.

Šel jsem jednou po hranici 1. zóny NP u Roklanské chaty. Zastavil mě tehdejší ředitel NP a (slušně) mě upozornil, že se pohybuji v místě, kde to není povoleno. Skutečnost byla taková, že stačilo jít dva metry od silnice a už bych byl v "povolené" části. Prý ruším tetřevy.

Paradoxní na tom bylo, že o 500 metrů dále vrtulník stahoval kmeny z terénu. Ten asi tetřevům nevadil.

Je těžké najít nějaký kompromis mezi pohledem ochranářů a turistů. Faktem je, že oblast jižně až západně od Modravy je místem s největším výskytem tetřeva hlušce na Šumavě. Možnost zpřístupnění Luzenského údolí tedy hodnotím velmi pozitivně.

1 0
možnosti

1) Je to o penězích (vybudování cest a chodníků stojí nemalé prachy, následná údržba též)

2) Je to o povaze lidí. Němci jsou vychovanější než Češi.

0 0
možnosti
JB

"O, konečně!"

Ale tady se toho už naslibovalo....

Takže uvidíme. :-P

1 0
možnosti