Z Barevné skály se může odlomit tisíc tun vážící část. Pod masivem vede silnice, která je už zavřená. Nebezpečí hrozí i vodákům, protože hned vedle je jez, jenž se proplouvá šlajsnou u tohoto břehu. | foto: MÚ Český Krumlov

Skála nad Vltavou u Krumlova hrozí odlomením. Vodáci zřejmě neprojedou

  • 34
Část Barevné skály u Českého Krumlova hrozí odlomením. Kvůli nebezpečí sesuvu je uzavřena cesta pod masivem a s omezením budou zřejmě muset počítat i vodáci plující po Vltavě. Pokud pojedou z Vyššího Brodu, jejich cesta nejspíš skončí ve Větřní a na řeku se vrátí po zhruba dvou kilometrech v kempu v Novém Spolí v Krumlově.

„Soudní znalec označil stav vrcholové partie Barevné skály za havarijní. Přes zimu se tam rozšířila jedna ze spár a hrozí ulomení až tisícitunového bloku,“ uvedla mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová.

Lesy ČR rozhodly o uzavření cesty vedoucí pod skálou, ale i části řeky Vltavy, kam by se její kus mohl zřítit. Zákaz proplouvání vodáků pod skálou by v krajním případě mohl trvat celou sezonu. Zatím však není jasné, jak se opatření vodáků dotkne, jestli bude úsek řeky opravdu neprůjezdný.

„Budeme se snažit toto období maximálně zkrátit, ale dnes nelze předjímat, jak dlouho sanace potrvá,“ uvedl Radek Kordač z Lesní správy Český Krumlov.

Vodáky budou o případném zákazu informovat také vodácké kempy, půjčovny lodí i Povodí Vltavy. Pokud pojedou z Vyššího Brodu, jejich cesta má skončit ve Větřní a na řeku se vrátí po zhruba dvou kilometrech až v kempu v Novém Spolí v Krumlově.

„Je nemyslitelné, aby se pro vodáky řeka zavřela. Je to technicky dost nemožné, pohybují se tam i lidé, kteří mají vlastní lodě a v květnu školní kurzy,“ podotkl Radek Šťovíček, předseda sdružení Půjčoven lodí a kempů na Vltavě.

Lesy ČR ve spolupráci s geology a geotechniky nyní řeší, jak budou přední čelo masivu odlamovat. S odstřelem zatím nepočítají.

„Neprodleně plotem ohradíme cestu pod skálou pro pěší a cyklisty, kterou jsme zavřeli už v březnu, ale lidé opatření nerespektují,“ řekl Kordač.

Pod Barevnou skálou je jez, kde se v létě tvoří fronty lodí čekající na jeho splutí.

Pod Barevnou skálou je jez, kde se v létě tvoří fronty lodí čekající na jeho splutí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz