ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lukáš Marek, MF DNES

Strakonický babybox zachránil 217. dítě, Tomáškovi je už několik měsíců

  • 16
Ve strakonickém babyboxu našli zaměstnanci nemocnice několikaměsíční dítě. Chlapec, který dostal křestní jméno po řediteli nemocnice Tomáši Fialovi, je třetím letošním a celkem 217. dítětem odloženým v babyboxu ve Strakonicích.

Tomáš dostal jméno podle ředitele nemocnice a senátora Tomáše Fialy, který zprávu oznamoval předsedovi Nadačního fondu pro odložené děti Ludvíku Hessovi.

„Tomáš byl první, kdo mi zprávu o děťátku zavolal. Říká: Sedím v Senátu, ale v babyboxu je děťátko!“ popsal situaci zakladatel a propagátor babyboxů Hess.

Malý chlapec byl oblečený do bílé teplé kombinézy, na hlavě měl modrého kulicha a v puse dudlík. Podle Ludvíka Hesse je dítě zcela zdravé. Nejedná se o novorozence, chlapci je již několik měsíců.

„Je to třetí strakonické děťátko a také třetí letošní. Ať žije Tomáš! Ať žijí Tomášové oba dva!“ uvedl Hess, který se označuje jako Babydědek a který spolu s Jakubem Hessem pomáhá odloženým dětem.

Nový babybox nainstalovali v polovině února v rámci Jihočeského kraje také v Prachaticích. „Síť babyboxů na jihu Čech je tak kompletní, celý region je pokrytý. Prachatice jsme nechali nakonec kvůli tomu, že mají nižší počet obyvatel. Na menších městech pravděpodobnost odložení dítěte klesá,“ vysvětlil předseda spolku Babybox.

Co se děje s odloženým miminkem?

Dítě se vkládá do plastové vaničky. Jeho přítomnost zaznamenává váhový snímač. Teplota uvnitř stoupá na 37 °C, zvukový a světelný signál upozorňuje zdravotnický personál. Zabudovaný pager informuje několik lidí. Kojenec je okamžitě převezen do nemocnice, kde je mu provedeno základní zdravotní vyšetření.

Nemocnice skutek oznámí příslušnému orgánu sociálněprávní ochrany dětí a ten poté navrhne opatrovnickému soudu svěření dítěte do pěstounské péče. Odložení potomka do babyboxu je anonymní. Matka nemůže být trestně stíhána.