ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Tobiáš z Písku je prvním miminkem dvakrát odloženým do babyboxu

  • 150
Přes měsíc starý Tobiáš se stal prvním miminkem, které dvakrát odložili do babyboxu v ČR. Poprvé ho někdo ve schránce v Písku nechal v pátek 7. ledna, nyní se tam objevil podruhé. Zřejmě ho tam odložila babička, která chlapce dostala do péče, ale nezvládala ji.

Chlapec byl čistě oblečený, celý v bílé kombinéze s modrou čepičkou a modrým dudlíkem. Zdravotníci ho okamžitě poznali, vždyť ho z píseckého babyboxu vyzvedávali už jednou - 7. ledna.

Tehdy byl prvním miminkem letos odloženým v babyboxu. Do schránky dvoutýdenního chlapce romského původu někdo odložil po 15. hodině. Nechal u něj i rodný list.

Orgán sociálně-právní ochrany (OSPOD) dětí ho svěřil do péče babičce, ale ta na ni zřejmě nestačila.

„Vrátila jej ve středu 2. února ve 22:37. V každém případě je Tobiáš první děťátko, které bylo do babyboxu odloženo dvakrát,“ upřesnil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

O dalším postupu rozhoduje i rodný list

Od zjištění, zda má u sebe dítě odložené do babyboxu rodný list či nikoliv, se odvíjejí další kroky OSPOD.

„Pokud známe jeho totožnost, kontaktujeme nejdříve rodiče či další příbuzné a blízké osoby dítěte. Zjišťujeme situaci rodiny, dítěte, příčinu odložení do babyboxu. Pokud se nemohou rodiče z jakýchkoliv důvodů o dítě postarat, zjišťujeme prvně mezi příbuznými, zda by se dítě nepostaral někdo z nich,“ vysvětluje Ivana Kahovcová, vedoucí OSPOD Písek. 

Když není návrat do rodiny možný, hlásí OSPOD dítě na krajský úřad do evidence dětí vhodných k umístění do náhradní rodinné péče. Poté zpravidla přechází dítě z nemocnice do pěstounské péče na přechodnou dobu, kde pobyt trvá maximálně jeden rok. Za tuto dobu, většinou dříve, je vyřešena i právní situace dítěte. Od ní se odvíjí vhodný typ budoucí náhradní rodinné péče.

I pokud by dítě bylo umístěné do babyboxu opakovaně, platí, že OSPOD zjišťuje důvody v rodině, pro které tato situace opětovně nastala a celou situaci dítěte vyhodnocuje a stanovuje další postup.

„Nedá se předem predikovat další postup, každý případ posuzujeme individuálně. Obecně, pokud má dítě rodný list, má zákonné zástupce a s těmi se jedná i v případě, kdy nemají zájem přijmout dítě zpět do své péče. Mohou udělit například souhlas s osvojením dítěte,“ podotýká Kahovcová.

Pokud by souhlas s osvojením rodiče neudělili a zájem o dítě by dlouhodobě neprojevovali ani oni, ani rodina, může dát OSPOD k soudu návrh na vyslovení nezájmu a soud může určit, že není třeba souhlasu zákonných zástupců s osvojením dítěte.

V případech, kdy dítě u sebe rodný list při odložení do babyboxu nemá, musí OSPOD navíc podat k soudu návrh na určení jeho jména, příjmení, data narození, bydliště, poručníka dítěte a další náležitosti.

„Například datum narození se určuje s ohledem na názor zdravotníků, kteří jsou schopni určit přibližné stáří dítěte a navrhnout datum jeho narození,“ popisuje Kahovcová.

,