Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obalte rybu do těsta ze soli a dejte péct. Výsledek vás nadchne

  1:00
Mezi účastníky kuchařských kurzů převažují často muži. Doma pak bývají nároční na vybavení kuchyně, noži počínaje a spotřebiči konče. Také se rádi pouštějí do netradičních receptů. Přístroje ovládané podobně jako mobily a s přednastavenými recepty dovolují vyniknout i začátečníkům.

Podle Antonína Bradáče, šéfkuchaře Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, využívají zejména mladí kuchaři (ale i kuchařky) hlavně trouby. Není v nich totiž tak nutné pečlivě hlídat to, co se právě odehrává na pánvi či v kastrole, což je případ vaření na varné desce.

„V multifunkční parní troubě se vám nestane, že z nepozornosti nebo z nezkušenosti rozvaříte knedlíky či rýži. Můžete přetáhnout přípravu i o pár minut a nic se neděje. Lze zde připravit i několik jídel najednou, “ zdůrazňuje Antonín Bradáč výhody vaření s použitím páry.

Samozřejmě rady zkušených šéfkuchařů bývají k nezaplacení. Na zážitky z kuchařského kurzu vzpomíná i jeden z vítězů z předchozí soutěže: „Loni na podzim jsem se zúčastnil díky výhře v soutěži iDNES.cz a společnosti Electrolux kuchařského kurzu Laboratorio Scuola di Cucina. Vybral jsem si předkrmy z ryb a mořských plodů, protože to je pro mě, nadšeného kuchařského amatéra, z gastronomického hlediska oblast naprosto panenská a neprobádaná. A musím říct, že to byl pro mě zásadní zlom v mém dosavadním domácím kuchařském snažení/smažení,“  popisuje Miroslav Koželuh. 

I proto jsme také letos připravili soutěž se společností Electrolux, tentokrát o deset poukazů na atraktivní kuchařské kurzy Electrolux AvantGarde. Tady se můžete naučit vařit a péct v multifunkční parní troubě a vyzkoušet si na vlastní kůži, co opravdu umí a v čem jsou její hlavní přednosti. Stačí správně odpovědět na čtyři otázky v našem kvízu a patřit mezi deset vylosovaných.

Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci AvantGarde.

Na otázky kvízu můžete odpovídat ZDE

Podmínky soutěže

Soutěž „Vařte, pečte, grilujte v multifunkční parní troubě“ proběhne v době od 13. 10. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v dnešním testu, a to do 7. 11. 2014 (22:00). Více zde.

Na výběr máte tři možnosti, z nichž jedna je správná. Kvíz s otázkami najdete zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz dne 12. 11. 2014 (01:00).Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců.

Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014.

Podklady pro správné odpovědi (kromě článků na iDNES.cz) najdete také na webových stránkách společnosti Electrolux nebo v elektronické verzi kuchařky Electrolux www.pecemevpare.cz.

Snadné vaření

V multifunkční parní troubě lze ale připravit i jídla, která páru nevyžadují, funguje jako standardní teplovzdušná trouba, vyzkoušet si to můžete například při netradiční přípravě ryby:

Mořský vlk pečený v solné krustě se zeleninou ratatouille

Počet porcí: 2
Sezonní suroviny: Ano
Režim: Pravý horký vzduch
Teplota: 200 °C
Čas vaření: 30 min

Ingredience
1 mořský vlk o váze 700 g
700 g hrubozrnné mořské soli
50 ml vody
1 citron
1 bílek
1⁄2 cukety
1⁄2 lilku
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 rajče
1 šalotka
1 stroužek česneku
čerstvé provensálské bylinky (rozmarýn, tymián, saturejka, estragon, bazalka, oregano)
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

Mořského vlka vykucháme. Odřízneme ploutve, kůži a šupiny ponecháme. Rybu omyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Do břišní dutiny vložíme dva plátky citronu a snítku tymiánu.

Z bílku, 50 ml vody a hrubozrnné soli vypracujeme těstíčko.

Polovinu směsi rozprostřeme na plech s pečicím papírem.

Doprostřed plechu položíme rybu a celou ji přikryjeme zbytkem solné směsi.

Pečeme v předehřáté troubě na režim pravý horký vzduch 200 °C, čas přibližně 30 minut.

Cuketu, lilek a papriky nakrájíme na kostičky. Každý druh zeleniny zvlášť orestujeme na pánvi s olivovým olejem a přesypeme do nádoby. Na olivovém oleji zlehka orestujeme i nasekanou šalotku a stroužek česneku a přidáme je k připravené směsi.

Na závěr do nádoby přihodíme rajče, které jsme zbavili slupky a semínek. Vše promícháme s nasekanými bylinkami a dochutíme solí a pepřem. Zeleninu vložíme na posledních sedm minut do trouby k rybě. Z upečené ryby opatrně odstraníme solnou krustu a kůži. Mořského vlka vykostíme a podáváme se zeleninou ratatouille.

Autor:
  • Nejčtenější

Do garsonky v centru Prahy si přála majitelka z Kazachstánu styl Provence

29. dubna 2024

Zdálo by se, že do pražského bytu ve sto let starém činžovním domě žádná Provence nepatří....

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům bez pergoly vypadal jako kšiltovka bez kšiltu, směje se fotograf Třeštík

23. dubna 2024

Cílem bylo, aby se v rodinném, na pohled neokázalém domě bydlelo stejně komfortně jako v pražském...

Architekti mladé rodině šetřili peníze. V domě využili vše původní, co mohli

30. dubna 2024

Nový příběh starého domu se začal psát v roce 2018. Stojí na rohu ulice v klidné lokalitě na okraji...

Inspirují mě sexualita a móda, říká designérka cen i medailí pro MS v hokeji

30. dubna 2024

Premium Autorkou letošních cen pro soutěž Interiér roku se stala umělecká ředitelka sklárny Rückl a kmenová...

Skleněné kostky září i pěti barvami, řídí je software pro videohry

29. dubna 2024

Svět pixelové grafiky, videoher a raného digitálního umění promítnutý do hravé a dynamické světelné...

Do garsonky v centru Prahy si přála majitelka z Kazachstánu styl Provence

29. dubna 2024

Zdálo by se, že do pražského bytu ve sto let starém činžovním domě žádná Provence nepatří....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...