Vyzkoušejte si multifunkční parní troubu. Vepřové upeče i s kůrkou

Autor:
  1:00
Vaření v parní troubě je zdravé a uchová nám spoustu živin a vitaminů. Ale pro vepřovou s knedlíkem to není, ušklíbne se český strávník, který nedá dopustit na propečenou kůrčičku. Jenže i „zdravá“ trouba může nabídnout skvělý zážitek i z typicky české kuchyně. Včetně křupavé kůrčičky.

Kdo to neuvidí na vlastní oči (a neochutná), asi neuvěří. Ale je to prostě tak. Multifunkční parní trouby upečou vepřové i jiné maso rychleji než běžné, maso zůstane nádherně šťavnaté a na dně pekáče vám zůstane voňavý výpek, takže šťávy bude ažaž.

A navíc se nebudete muset zdržovat otvíráním trouby, kontrolou a podléváním masa. Klidně můžete troubu spustit a jít si ven zaběhat nebo se dívat na fotbal či oblíbený pořad v televizi. Výraz „multifunkční“ znamená, že jde o kombinaci parní a teplovzdušné trouby, a také grilu. Poslouží i pro rozmrazování místo mikrovlnky a samozřejmě také pro ohřev již hotového jídla.

Na videu se můžete podívat, jak Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, připravil pro čtenáře iDNES.cz  hned několik receptů, a to včetně typicky českých. Začalo se vepřovým vrabcem s bramborovým knedlíkem a špenátem.

Šéfkuchař Antonín Bradáč

K pokrmům připraveným ve studiu Electrolux AvantGarde v Praze 6 sice přivonět nemůžete, pokud se ovšem zúčastníte soutěže, kterou iDNES.cz se společností Electrolux připravil, můžete se dostat mezi deset vylosovaných výherců kuchařského kurzu právě v tomto studiu.

Stačí odpovědět správně na čtyři otázky (k dispozici budete mít tři možnosti, jen jedna z nich je ovšem správná) v kvízu. Během kurzu si můžete vyzkoušet i multifunkční parní troubu.

Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci Avantgarde.

Proč se Češi páry bojí

Ten, kdo má zkušenost s restaurací, kde připravují jídlo v konvektomatu, samozřejmě tuší, že kvalita upraveného masa či jiného pokrmu v multifunkční parní troubě bude stejná jako u profesionálního přístroje.

Domácí spotřebiče totiž pracují na stejném principu. Právě Electrolux, který dodává přístroje do většiny michelinských i dalších restaurací, přenáší zkušenosti z profesionálních spotřebičů do typů určených i pro domácnosti.

„Lidé mají největší strach, že v parní troubě neudělají knedlo-vepřo-zelo nebo pečenou kachnu, ale to je zbytečná obava,“ říká Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

V multifunkční parní troubě můžete připravovat hned několik pokrmů najednou, nehrozí, že by od sebe přejímaly vůni.

Multifunkční parní trouby dovolují použít jak páru s různou intenzitou (vaření v páře se 100% vlhkostí, nastavení teploty od 50 do 96° C, pečení s 25% vlhkostí od 50 do 23°C, pečení s 50% vlhkostí s teplotou od 50 do 130°C), ale také páru zcela vypnout a péct jako v horkovzdušné troubě. Nebo programy kombinovat.

U vepřového vrabce jsme si vyzkoušeli horkou páru (25% vlhkost) a teplotu 160 °C. Pečení se zkrátilo o 45 minut, podlévat se nemuselo ani jednou. Možná ještě větší zážitek nabízí pro „laiky“ vaření knedlíků. V páře je totiž nemůžete rozvařit, ani kdybyste dobu přípravy přetáhli o několik minut.

A žádný „oslizlý“ povrch, knedlíky vám zůstanou nadýchané a kypré. Dokonce i při jejich ohřevu (třeba příští den) budete mít pocit, že jste je právě uvařili. Pára totiž dokáže pokrmy doslova oživit, nevysuší je jako mikrovlnná trouba.

Čištění napomáhá i možnost vyjmout některé části a dát je umýt do myčky.

Doplňování vody je velmi snadné.

Podmínky soutěže

Soutěž „Vařte, pečte, grilujte v multifunkční parní troubě“ proběhne v době od 13. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v testu zveřejněném 4. listopadu 2014. Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců.

Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014.
Potřebné informace najdete ve čtyřech článcích, které bude publikovat iDNES.cz v rubrice Spotřebiče v době od 13. října do 4. listopadu 2014, další podklady najdete také na webových stránkách společnosti Electrolux nebo v elektronické verzi kuchařky Electrolux www.pecemevpare.cz.

Součástí posledního článku 4. 11. bude i vědomostní kvíz se čtyřmi otázkami, na něž je třeba odpovědět odpovědět do 7. 11. 2014 (22:00). Na výběr budou tři možnosti, z nichž jedna bude správná. Více zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz 12. 11. 2014 (01:00).

Hlavní důvody, proč vařit v páře

Odborníci tvrdí, že vaření v páře je zdravé, snadné, pohodlné, bezpečné a moderní a že jde o nejšetrnější tepelnou úpravu potravin. Důvod pro toto tvrzení? Potraviny si při něm uchovávají vitamíny, stopové prvky a citlivé živiny i svoji přirozenou chuť a barvu. Pokrmy proto není potřeba tolik solit, výrazně kořenit, ani k nim přidávat tuky.

„U řady pokrmů se také výrazně zkrátí doba přípravy, nic se vám nevysuší. A třeba u knedlíků byste nikdy nepřipravili v jednom hrnci množství, jaké zvládnete najednou v multifunkční troubě,“ vypočítá šéfkuchař Bradáč.

Pro ty, kteří se věnují více domácím činnostem najednou, je určitě příjemné i to, že třeba u rýže nebo u knedlíků se ani u překročení doporučené doby nic nestane. A také se nemusíte bát bát „zaprskané trouby“ od tuku. Díky páře je údržba rychlá a snadná.

Recept na vepřového vrabce se špenátem a bramborovým knedlíkem

Počet porcí: 4
Režim: Vaření v páře (brambory, knedlíky), Horká pára Interval (maso)
Teplota: 96 °C / 160 °C
Čas vaření: 45 min (brambory), 35 min (knedlíky), 100 až 120 min (maso)
Ingredience:
1 kg vepřové plece, bůčku nebo krkovice
8 stroužků česneku
3 cibule
1 lžička drceného kmínu
700 g syrových brambor
300 g dětské krupičky
3 vejce
1 kg špenátových listů
50 ml smetany
hladká mouka
vepřové sádlo
sůl, pepř

Postup:

Brambory oloupeme, celé je vhodíme do děrované nádoby a dáme do předehřáté trouby na režim Vaření v páře 96 °C, čas 45 minut. Po uvaření brambory nastrouháme, přidáme dětskou krupičku, jedno vejce, sůl a rychle vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme dvě šišky knedlíků, které přendáme na děrovaný plech a vaříme v předehřáté troubě na režim Vaření v páře 96 °C, čas 35 minut.

Maso nakrájíme na kostky o velikosti 4 × 4 cm. Osolíme, opepříme, přidáme 4 prolisované stroužky česneku, kmín a promícháme. Na dno nádoby vložíme dvě cibule nakrájené na plátky, položíme na ně maso a podlijeme vodou. Dáme péct do trouby na režim Horká pára Interval 160 °C, čas 100 až 120 minut do změknutí masa.

Špenát zbavíme stonků a několikrát důkladně propereme ve studené vodě. Listy osušíme a překrájíme na menší kousky. V hrnci na sádle opečeme jednu nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme 4 stroužky nasekaného česneku, špenát, sůl a pepř. Hrnec přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme. Na závěr do špenátu přilijeme smetanu s rozšlehaným vejcem a promícháme.

Upečené měkké maso vyndáme z trouby a výpek slijeme do kastrůlku. Nádobu s masem přikryjeme alobalem nebo pokličkou. Výpek z masa vyvaříme na čistý tuk a zaprášíme hladkou moukou. Orestujeme do zlatova a podlijeme vodou. Za občasného míchání přivedeme k varu, necháme minimálně 20 minut povařit a na závěr dochutíme solí.

Bramborové knedlíky před podáváním nakrájíme na plátky a na sádle opečeme do křupava.

Nejčtenější

Chtěli dům jako stodolu, dostali bungalov. Nechtěli černou, mají ji

Měli navrhnout dům, který by evokoval staré venkovské stodoly. Jenže architekti ze studia luni přišli s úplně jiným řešením. A výsledek? Spokojení investoři a navíc vítězství v architektonické...

Aleš s Jarmilou našli štěstí na Šumavě. Jejich roubenka nemá žádnou chybu

Aleš s Jarmilou mají rodinný dům za Prahou a současně si postavili na Šumavě poloroubenku. Od čtvrtka do pondělí jsou na Šumavě a od úterý do středy v domě za Prahou. Nic by neměnili. Tak to mají...

Na Slapech si postavili dům za 30 milionů, připomíná staré usedlosti

Nedaleko Slapské přehrady stojí rodinné stavení. Architekti ze studia edit! architects se rozhodli vybudovat ho pomocí dialogu s okolím, prací s lokálními materiály a respektu k historii místa....

Nejvíce sexy muž století Sean Connery vlastnil nejlepší vilu v Nice

Podobně jako agent 007, který si užíval nejlepšího jídla, pití, aut i přítelkyň po celém světě, si i jeho představitel, Sean Connery, dopřával bydlení v nejatraktivnějších místech. Platí to i o jeho...

Rekonstrukci panelákového 4+1 svěřila majitelka designérce. Dopadla skvěle

Karin Burdová svěřila rekonstrukci čtyřpokojového panelákového bytu profesionálům. Proměna na klíč vylepšila jeho dispozici, do interiéru vnesla moderní styl. Majitelce a jejím dvěma dospívajícím...

Panelákový byt na Žižkově šokuje. Je nejlepší rekonstrukcí roku 2024

I panelák může nabídnout kvalitní bydlení, zejména když projde rekonstrukcí, která mu dá šanci ožít a projevit svůj potenciál, a to jak funkční a dispoziční, tak také estetický. Byt na pomezí staré a...

24. května 2025

Z garsonky vykouzlila malé 2+kk. Nápady designérky můžete využít i vy

Zařizování garsoniéry vyžaduje pečlivé plánování a efektivní využití celého prostoru. Kombinace rychle dostupného hotového nábytku a truhlářské výroby na míru umožnila designérce Renatě Pápai...

23. května 2025

Chaty a chalupy v Česku, které si zamilujete. Krásné, v přírodě a na prodej

Toužíte po útulné roubence, chalupě nebo chatě v přírodě? Podívejte se na nemovitosti, které jsou nyní v Česku na prodej.

23. května 2025

Nejvíce sexy muž století Sean Connery vlastnil nejlepší vilu v Nice

Podobně jako agent 007, který si užíval nejlepšího jídla, pití, aut i přítelkyň po celém světě, si i jeho představitel, Sean Connery, dopřával bydlení v nejatraktivnějších místech. Platí to i o jeho...

22. května 2025

Raper Lipo utíká z Prahy do Liberce. Jeho podkrovní byt je dokonale zařízený

V klidné části Liberce má svůj podkrovní byteček hudebník Jonáš Červinka, vystupující pod přezdívkou Lipo. Ačkoli bydlí s manželkou převážně v Praze v podnájmu, v bytě ve svém rodišti tráví spoustu...

22. května 2025

Kavárna ve sto let staré vile a zahradě na Vinohradech je unikátní

Zachování kouzla prvorepublikové stavby bylo od počátku rekonstrukce Vily 63, kavárny na pomezí Vinohrad a Vršovic, jednou z priorit. Proto architekti ze studia edit! ponechali a repasovali co nejvíc...

21. května 2025

Aleš s Jarmilou našli štěstí na Šumavě. Jejich roubenka nemá žádnou chybu

Aleš s Jarmilou mají rodinný dům za Prahou a současně si postavili na Šumavě poloroubenku. Od čtvrtka do pondělí jsou na Šumavě a od úterý do středy v domě za Prahou. Nic by neměnili. Tak to mají...

21. května 2025

Nová čtvrť vítá cestující unikátní 3D tištěnou zastávkou za 4,5 milionu korun

Betonová autobusová zastávka je strategicky umístěná při vstupu do nové bratislavské čtvrti Čerešne. Zastávka vytištěná na 3D tiskárně představuje harmonické spojení funkce, formy a inovativních...

20. května 2025

Chtěli dům jako stodolu, dostali bungalov. Nechtěli černou, mají ji

Měli navrhnout dům, který by evokoval staré venkovské stodoly. Jenže architekti ze studia luni přišli s úplně jiným řešením. A výsledek? Spokojení investoři a navíc vítězství v architektonické...

20. května 2025

Garsonka s kuchyní ve skříni je jen pro bohaté. Pronajímatel má jasná pravidla

Garsonka v přímořském městě Eastbourne v jižní Anglii s kuchyní ve skříni cílí na jednotlivce s ročním příjmem minimálně 26 tisíc liber, v přepočtu 770 tisíc korun. Páry majitel nebere.

19. května 2025

Rekonstrukci panelákového 4+1 svěřila majitelka designérce. Dopadla skvěle

Karin Burdová svěřila rekonstrukci čtyřpokojového panelákového bytu profesionálům. Proměna na klíč vylepšila jeho dispozici, do interiéru vnesla moderní styl. Majitelce a jejím dvěma dospívajícím...

19. května 2025

Stačí jedno parkovací místo a bydlíte. Štíhlý dům přináší revoluci v bydlení

Ve finštině znamená slůvko tikku hůl, tyčku nebo jehlu. Věci, které není těžké zapíchnout do země, a moc místa nezaberou. Právě na tomto principu stojí i projekt připravený architektem Marcem...

18. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.