Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

  1:00aktualizováno  1:00
Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20. let minulého století. Architektka Markéta Smrčková ze studia Lennox Architekti vytvořila prostor milovaný hlavně dětmi.

Rastr policového systému probíhá celým bytem. | foto: Vavřinec Menšl

Mladí majitelé dvou bytů v Holešovicích měli jasné požadavky: otevřený, světlý a jednoduchý interiér, avšak s hravými prvky. Díky tomu, že dva jednostranně orientované malé byty s terasami (jeden do dvora na jih a druhý do ulice na sever) spojily dvě světové strany, dostává se světlo hluboko do dispozice, a tak bylo možné jejich představě o světlém interiéru vyhovět.

Hlavní obytný prostor prochází napříč domem oběma původními byty a spojuje dvě...

Hlavní obytný prostor prochází napříč domem oběma původními byty a spojuje dvě světové strany, jih a sever.

Realizovaný projekt se dostal mezi tři hlavní finalisty v soutěži Interiér roku, který organizuje Institut bytového designu v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce (kdo vyhrál, se podívejte zde).

Byt pro rodinu

Hlavní obytný prostor prochází napříč domem oběma původními byty a spojuje obě světové strany. Otevírá se do obou teras a tvoří páteř bytu, spojuje totiž kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, hernu pro děti i kino,“ popisuje svůj návrh architektka Markéta Smrčková. Život rodiny se tak odehrává především právě zde.

Vedle hlavního obytného prostoru fungují v interiéru i „kajuty“ zavěšené podél něj. Jde o malé, intimnější pokoje, oddělené či spojené s obytným prostorem posuvnými stěnami. Lze je využívat jako dětské pokoje, pracovnu či „zašívánu“. Prostě podle toho, co je právě potřeba.

Fotogalerie

Samostatnou jednotku tvoří ložnice s vlastní koupelnou, u níž autorka i majitelé kladli důraz na klid a oddělitelnost od společných prostor.

Při rekonstrukci byly zachovány všechny nosné konstrukce, vybouraly se ale nenosné příčky a také nášlapy podlah. Aby se mohla osadit nová francouzská okna na terasy, musela nechat architektka Smrčková vybourat parapety starých oken.

Nechala také odkrýt část původního betonového žebírkového stropu, který zde našel zajímavé pohledové i prostorové uplatnění. Prostor oživují dřevěné podhledy v různých úrovních. Vznikl tak například „stromový“ domek pro děti, prostor pro patro palandy, niky na světla, závěsy i projektor.

Pomocí dubových sendvičových prken upravených olejem se podařilo sjednotit podlahy a strop. Došlo k protažení rastru policového systému (z multiplexu s bílým vysokotlakým laminátem) skrz celý byt, který sjednotil vestavné truhlářské prvky v kuchyni i v obývací části, pomohl také při prosvětlení velké koupelny.

Kromě krbu zde najdete i řadu atypických prvků, které oceňují hlavně děti.

Kromě krbu zde najdete i řadu atypických prvků, které oceňují hlavně děti.

Jako doplňkové materiály použila architektka Markéta Smrčková také cementovou dlažbu a cementové stěrky v koupelnách. Nábytek na míru z přírodních materiálů vyrobila společnost Lugi, která se specializuje na výrobu z masivního dřeva. Podlahy a podhledy jsou od firmy František Kotyz podlahářství.

Na přání majitelů je vypnuta diskuse.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Český poklad. Národní muzeum je nádherná budova plná krásných skvostů

Tři a půl roku trvala rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která...

Národní muzeum, které dominuje Václavskému náměstí, ještě voní novotou. Ty tam jsou špinavé cihly a popraskaná fasáda....

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Najdete na iDNES.cz