Usedlost na Šumavě nabízí po rekonstrukci vše, pohodlí i atmosféru

  1:00aktualizováno  1:00
Zachránit stavby v Národním parku Šumava je záslužné, ale také velmi obtížné, protože je nutné respektovat kritéria pro danou oblast. Architektka Olga Frydecká a designérka Šárka Martínková Špačková ze studia Gens to v Jelenském údolí při rekonstrukci bývalého hospodářského stavení dokázaly.

Do centrální místnosti navrhly autorky projektu průhledový krb, obložený antracitovymi kachlemi s cibulovým reliéfem. | foto: Iveta Kopicová

Objekt, který na studio Gens čekal, nebyl ve špatném, ale spíše v dezolátním stavu. Z hospodářského stavení z konce 19. století totiž zůstaly z původní stavby jen obvodové zdi.

Na obytnou část stavení navazuje dřívější chlév s klenbami a stodola, která zabírá skoro jednu třetinu půdorysu budovy. Obytné místnosti mají plochu přibližně 250 m2.

Interiér atmosférou připomíná venkovský historický objekt.

Interiér atmosférou připomíná venkovský historický objekt.

Usedlost, která vznikla v Jelenském údolí společně s dalšími přibližně 30 stavbami, sloužícími jako domov pro místní rodiny dřevařů, měla štěstí.

Po druhé světové válce byla totiž většina obyvatel vysídlena a domy časem srovnané se zemí. Stavení se tak vlastně proměnilo na samotu.

Nový majitel, který dům koupil po několika necitlivých rekonstrukcích a ve zcela nevyhovujícím technickém stavu, si přál navázat na tradici zdejších venkovských stavení, mít maximální kontakt s přírodou i dostatek soukromí. A také komfort odpovídající současným požadavkům na bydlení. Rekonstrukce trvala přibližně rok a půl a ještě stále se dokončují terénní úpravy v okolí.

Projekt stavby v Jelenském údolí zvítězil v kategorii Rekonstrukce v soutěži Interiér roku 2016, kterou pořádá Institut bytového designu a jejíž výsledky byly vyhlášené 28. března 2017. Více o jejích výsledcích zde. S ohledem na soukromí majitelů nejsou zveřejněny fotografie exteriéru.

Úkol pro architekty

Ing. arch. Olga Frydecká a Šárka Martínková Špačková ze studia Gens musely vyřešit vnější plášť objektu, aby odpovídal jak požadavkům investora, tak stavebním předpisům Národního parku Šumava, dále pak upravit dispozice celé stavby.

Fotogalerie

Bylo nutné zjednodušit půdorysy, aby zejména v prvním nadzemním podlaží vznikl velkorysý obytný prostor. Důraz kladly autorky na tolik požadované výhledy do okolní krajiny i na propojení s exteriérem. Tomu se podřídilo dispoziční řešení hlavní obytné místnosti i ložnice.

„Interiér atmosférou připomíná venkovský historický objekt. Nová okna se sníženými okenními parapety dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení,“ popisují architektky, kterým se podařilo zachovat původní funkční prvky.

Citlivě pojaté interiéry

V přízemí a suterénu použily autorky z praktických důvodů šedočernou kamennou dlažbu, pod kterou je podlahové vytápění (jinak se k vytápění používá i tepelné čerpadlo země/země), v ložnicích pak palubky v postaršeném dubu. Dveře a většina atypického nábytku byly vyrobené z dubového masivu.

Nika na lednici a spíž vytvořila v hlavní obytné místnosti dostatek úložných prostorů, nebylo tak třeba zatížit interiér objemnými kuchyňskými skříněmi či lednicí s mrazákem. “Obývací prostor tak působí vzdušně a velkoryse,“ upozorňují autorky rekonstrukce. Do centrální místnosti navrhly průhledový krb, obložený antracitovými kachlemi s cibulovým reliéfem.

Z ložnice je úchvatný výhled do okolí.

Z ložnice je úchvatný výhled do okolí.

Koupelny architektky řešily „konzervativně“, s odkazem na historizující styl. V koupelně v přízemí najdete vyzděný sprchový kout, osově umístěnou vanu s výhledem do krajiny a atypické umyvadlové pulty s kamennou deskou.

Sauna a ochlazovací káď se sprchou jsou v suterénu. Díky okolnímu svažitému terénu mají majitelé i v této části domu k dispozici kontakt s exteriérem a možnost přímého výstupu. V okolí domu a na jeho zápraží byla použitá stará žulová dlažba.


Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Další z rubriky

Ze starého domu vznikl moderní, s loftovou dispozicí a spoustou betonu

Do původního prostoru vložili architekti novou loftovou dispozici.

Dům ze 70. let na východním Slovensku, v těsné blízkosti vodní nádrže Domaša, prošel obrovskou změnou. Z původní stavby...

Poradna architekta: jak do malého půdního bytu dostat vše potřebné

Vizualizace (ilustrační): půdní byty bývá nutné zařídit nábytkem vyrobeným na...

Stále více lidí před nebo těsně po koupi bytu, ať již starého, nebo v novostavbě, řeší jeho konečnou dispozici a...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Najdete na iDNES.cz