Na terase mají i vířivku a saunu. Luxusnímu bytu v Brně nic nechybí

  1:00aktualizováno  1:00
Po osmi společně strávených letech se Martin s přítelkyní Sabinou rozhodli vyměnit malý startovací byt za perspektivní rodinné bydlení. Vlastní dům je nelákal, dali přednost bytu s prostornou terasou v atraktivní lokalitě Brna. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Jídelní stůl zhotovený na míru doplňují čalouněné židle (TON). | foto: Lukáš Hausenblas

Život na venkově či na okraji města s nekončícím kolotočem prací kolem domu a zahrady oba vyloučili. Cítí se dobře v ruchu města a rádi se pohybují v jeho centru. Našli místo, které není od centra Brna příliš vzdálené, je i dobře dopravně dostupné a zároveň plné zeleně. Stačí vyjít na terasu a rozhlédnout se. Kolem dokola uvidíte jen zelené kopce a modré nebe nad hlavou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

V teplých dnech terasa nahradí obývací pokoj, jídelnu i wellness centrum. Kromě vířivky je tu i sauna. Byt se totiž rozprostírá zhruba na 100 m2 v nejvyšším patře domu a z velké části jej obklopuje stejně velká terasa.

„Přáli jsme si střešní byt, protože jsme počítali s terasou a chtěli jsme mít i vířivku. Hledali jsme poměrně dlouho. Potřebovali jsme minimálně čtyřpokojový byt, aby bylo dost místa, až přijdou děti. Dokonce jsme zvažovali dvoupodlažní mezonet,“ vzpomíná Sabina.

Od návrhu k realitě

Partneři měli štěstí, podařilo se jim získat nejlépe situovaný byt v domě. „Oslovil nás až tento projekt, který je v příjemném prostředí. Vynikal i skvělým zázemím s pěkným vnitroblokem. Líbil se nám i přiměřeně velký byt a samozřejmě velkorysá terasa,“ vysvětluje Sabina.

Vše ale bylo teprve na papíře. To byla jistě výhoda, protože měli možnost do projektu zasáhnout a mnohé lépe přizpůsobit vlastním potřebám. Jakmile se jim podařilo získat půdorys bytu, oslovili architekta Jiřího Vlčka ze studia BV architekti a začali řešit jeho dispoziční úpravy.

Fotogalerie

Sabina má estetické cítění a vytříbený vkus se smyslem pro design. Částečně ji inspirovalo harmonické prostředí masážního salonu, jehož služeb partneři využívají, kde ji zaujaly například vyřezávané dřevěné obrazy.

„Líbí se mi jednoduché minimalistické interiéry, ale asi bych v takovém prostředí neuměla žít. Chtěla jsem vytvořit útulný domov a hřejivé prostředí i pomocí asijských prvků,“ vysvětluje Sabina.

Podařilo se, interiér působí harmonicky a uklidňujícím dojmem. Na dynamice získává velkými lesklými plochami podlahy, stěn, nábytku i některých doplňků. Promlouvá o nevšedním spojení výrazových prostředků glamour a zen stylu.

Krok za krokem

Sabina není nakloněna nápadným barvám, proto je interiér vytvořený v neutrální barevné paletě tlumených zemitých odstínů, kde vládne hnědý odstín dřeva wenge. Zrodu domova se věnovala s patřičným nasazením, na vše totiž bylo dost času: „Inspiraci jsem hledala na internetu i v časopisech.“

Od počátku toužila po pohodlném, vysokém lůžku a kožená sedačka měla k nim domů vstup zakázán. Jasnou představu měla také o vybavení kuchyňskými spotřebiči Miele. Shoda panovala při pohledu na ztvárnění interiéru nejen mezi oběma partnery, ale také ve spolupráci s architektem.

„Zpočátku jsme se s klientkou trochu hledali. Například jsem nesouhlasil se světlou lesklou podlahou, obával jsem se jejího vizuálního chladu, nakonec ale vyznívá perfektně. Následně jsme pak pracovali v příjemné symbióze a dobře jsme se doplňovali,“ říká architekt Jiří Vlček.

Stůl navazuje přímo na varný ostrůvek a vzhledově je propojen s vyvýšeným...

Stůl navazuje přímo na varný ostrůvek a vzhledově je propojen s vyvýšeným parapetem, který tvoří předěl mezi kuchyní a jídelnou.

Dva roky, krok za krokem, od hrubé stavby až do finále ladili každý detail. „Především jsme ihned upravili dispoziční uspořádání bytu. Také se vždy snažím v bytě zajistit optimální množství úložných prostor. Výzvou byla i spa koupelna, která měla být v ložnici. Předělena je jen čirým sklem,“ popisuje architekt.

Aby mohl vzniknout také technicky dokonale fungující celek, hodně pozornosti si vyžádaly všechny přípravné práce. O svůj díl si řekla i vířivka, která se na terasu přesouvala jeřábem.

Byt je možné na přání Martina částečně ovládat prostřednictvím takzvané inteligentní domácnosti (bezpečnostní prvky, topení, žaluzie, osvětlení). Je dobře včetně terasy ozvučený, například basový reproduktor je zabudovaný v květináči.

Televizor na tyči lze otočit ven a sledovat jej i z vířivky na terase. Sabina si ale nejvíc pochvaluje wellness koupelnu a ložnici, kde spolu s partnerem každý den tráví hodně času. S přítelem jsou s výsledkem nadmíru spokojeni a cení si spolupráce s architektem.

V chodbě se našlo místo, které opanoval vytoužený obraz z vyřezávaného dřeva....

V chodbě se našlo místo, které opanoval vytoužený obraz z vyřezávaného dřeva. Asijské dekorativní prvky přivezené z Thajska zdobí i pracovnu oddělenou od chodby čirým sklem.

BV Architekti

Netvoříme pouze módní interiéry, které se rychle okoukají, preferujeme nadčasovost. Při své práci se soustředíme na spokojenost klienta. Pokud se to podaří, pak tvorba dává smysl a naplňuje nás. Nebráníme se podnětům klienta na drobné změny v průběhu stavby. Vše je o souladu. Pořád je to on, pro koho interiér vytváříme.

Mnoho souvislostí vychází na povrch až při realizaci. Světla, stíny, vnímání prostoru, pocitová stránka, materiál nejsou z vizualizací patrné. Nemáme problém za chodu reagovat, s klientem hovořit a koncepci mírně upravovat. Nejdůležitější je vcítit se do klienta, co nejvíc poznat jeho potřeby.

Deseti lidem se může líbit stejný interiér, ale každý v něm bude fungovat jinak. Je nezbytné návrh vytvořit individuálně. Věnujeme se architektuře i interiérovému designu, také kompletní dodávce staveb, projektovému managementu, inženýrské činnosti i technickému dozoru investora.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Při zařizování bytu se obešel bez architektů, vsadil na pálené cihly

Lampu nad stolem majitel objevil v obchodě pro kutily, stála ho jen pár stovek....

Mít doma stěnu z pálených cihel je dnes docela módní. Autenticitou a syrovostí vnášejí do interiéru určité kouzlo,...

Další z rubriky

Splnili si sen o novém domě se zahradou. Bydlí se jim skutečně krásně

Zastavěná plocha masivní dřevostavby je 110 metrů čtverečních.

Rostislav a Vlasta bydleli v bytě a plánovali si postavit moderní montovaný dům. Po dlouhém hledání našli vhodný...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Neskutečný zážitek. Karavany na střeše přitahují hosty jako magnet

Na střeše historického hotelu Grand Daddy v jihoafrickém Kapském Městě stojí...

Na střeše historického hotelu Grand Daddy v jihoafrickém Kapském Městě stojí sedm ikonických amerických karavanů...

Najdete na iDNES.cz