Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

  1:00aktualizováno  1:00
Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal opravdu velkoryse. Stěny otloukl na cihly, odhalil krovy a celý prostor otevřel. Soukromí poskytují pouze koupelny.

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne apartmán pronajímat. | foto: RDDA

Opuštěný dům z konce devatenáctého století v centru Valencie padl při letních prázdninách do oka mladému španělskému manažerovi, který žije a pracuje posledních pár let v Londýně.

Fotogalerie

S rozhodnutím koupit podkrovní byt, ve kterém se dlouhé dekády nepohnulo ani smítko, si pospíšil a ještě před podepsáním kupní smlouvy zkontaktoval architektonickou kancelář RDDA vedenou mladým Italem Robertem Di Donatem, taktéž žijícím v Londýně.

Di Donanato funguje pod vlastní značkou teprve čtyři roky, ale stihl zaujmout veřejnost i odborníky svými neobvyklými rekonstrukcemi bytů a domů realizovanými ve Velké Británii, Španělsku i Itálii. Řídí se heslem, že kvalitní architektura nemá limity a dobré dílo lze ušít na míru každému klientovi, domu a zejména rozpočtu.

Ze staré půdy vykouzlil alternativní městský byt s vybroušeným stylem, o kterém se netají, že není pro každého. Syrový vzhled holých zdí s historickou pamětí, odhalených ocelových trámů a záplavy poctivé truhlařiny z pevného dubu nenechává nikoho chladným.

Di Donato rozdělil prostor na tři základní zóny, které nechal mezi sebou volně plynout. Vchodové dveře ústí přímo do hlavní obytné zóny. Směrem do ulice je umístěna kuchyňská linka s prodlouženým barovým pultem, který zároveň slouží jako jídelní stůl.

Středová část bytu patří relaxační zóně s pohovkou a televizorem a směrem do dvora je za posuvnou stěnou klidová část s lůžkem. Dubová stěna není jen optickou bariérou, je v ní zabudované kromě úložného prostoru i osvětlení.

Di Donato rozdělil prostor na tři základní zóny, které nechal mezi sebou volně...

Di Donato rozdělil prostor na tři základní zóny, které nechal mezi sebou volně plynout.

V bytě jsou odděleny jen dvě koupelny: menší se sprchovým koutem a druhá s vanou. Velkorysé řešení prostoru bez jakýchkoliv kompromisů umožnila skutečnost, že investor hodlá byt užívat jen jako staromládenecké doupě pro lenošivé volné chvíle a v případě, že se rozhodne založit rodinu, bude apartmán na atraktivní adrese pronajímat.  

Historii stavby si majitel považuje. Na jeho přání se na stěně mezi vchodem a kuchyní skví dřevěná písmena, která dohromady skládají jméno „Musico“, jako pocta španělskému dirigentovi a klavíristovi José Iturbimu, který v domě prožil dětství a mládí.

Dřevěné staré nápisy se jmény, které zdobí hlavní stěnu, jako je například Bethenal Green Road a další, také nejsou jen tak náhodným úlovkem z blešáku. Jsou to názvy londýnských ulic, které má majitel spojené se svými začátky v Británii a oblíbil si je natolik, že si je chce stále připomínat i při pobytech ve Valencii.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Koupelna

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Mezonet na Hřebenkách má 284 metrů čtverečních. Je to rodinné sídlo

Designérka Ivanka Kowalski zařídila pro čtyřčlennou rodinu mezonet v bytovém...

Designérka Ivanka Kowalski zařídila pro čtyřčlennou rodinu mezonet v bytovém domě od architekta Radana Hubičky v Praze...

Po 23 letech zrekonstruovali dům. Zvedli stropy a zbourali příčky

Nyní je kuchyň víc otevřená, přitom kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným...

Před třiadvaceti lety zamířila Jitka s Pavlem z bytu v panelovém domě do vlastního. Koupili rozestavěný rodinný domek,...

Ze sousední řadovky je ubytovna. Mejdany a neustálý křik nám ničí život

1

Bydlíme v řadovce a máme problém se sousedním domem. Majitelka ho pronajala firmě, která jej provozuje jako ubytovnu....

Najdete na iDNES.cz