Rodina se usadila v překrásném penthousu. Byt zaplnily knihy a vkus

aktualizováno 
Čtyřčlenná rodina si na Upper West Side na Manhattanu pořídila v historickém mrakodrapu reprezentativní luxusní třípodlažní penthouse s krásnou terasou. Střešní apartmán o rozloze 150 metrů čtverečních navrhla architektonická kancelář Mutuus Studio.

Třípodlažní byt na Upper West Side patří majetné dvojici finančníka a podnikatelky. | foto: Mutuus Studio

Majestátní lobby bytového domu, v jehož nejvyšších patrech se byt nachází, nenechává nikoho na pochybách, že se ocitl na jedné z nejlepších amerických adres.

Fotogalerie

Filmaři oblíbený třicetipodlažní rezidenční věžák nazvaný Oliver Cromwell navrhl v roce 1927 známý architekt Emery Roth, autor celé řady dalších newyorských činžáků, včetně slavných dvou věží San Remo shlížejících na ruch okolo Central Parku. 

V třípodlažním penthousu patří první podlaží společenské zóně rodiny a obytné kuchyni, ve druhém je knihovna se studovnou, dětský pokojík společný pro obě dcery a venkovní terasa a poslední podlaží patří ložnici manželů, šatně a sociálnímu zázemí.

Hosté si v zrekonstruovaném bytě podávají dveře. Rodina přijímá pracovní i soukromé návštěvy z celého světa takřka neustále. Majitel má kořeny v Pákistánu, jeho manželka pochází z michiganského Detroitu. 

Realizaci apartmánu o celkové rozloze sto padesát metrů čtverečních svěřila rodina manželům Kristen a Saulovi Beckerovým, kteří společně s Jimem Frieszem tvoří pod hlavičkou Mutuus Studia. 

Seattleská architektonická kancelář využila všeho, co domu dodává historickou hodnotu a punc luxusu. Masivní dubové parkety zdobí podlahy v celém bytě a elegantně se vinoucí schodiště s ocelovým zábradlím je jedním z nejpůvodnějších prvků v domě.

Stěny jsou plné knihoven, pokoje bohatě zdobené textiliemi vyrobenými na míru od ikonického výrobce látek a textilních doplňků Sukiho Cheemy a na zdech visí desítky uměleckých originálů. 

Nejmenším pokojem v domě je dětská ložnice, kterou designéři nastylizovali do...

Nejmenším pokojem v domě je dětská ložnice, kterou designéři nastylizovali do podoby kajuty na zámořském parníku.

Eklektická směs dekorací je jasným vyjádřením vkusu klienta, proto při rekonstrukci a vybavování bytu byl s majiteli konzultován každý detail. V koupelnách jsou marocké dlaždice a obklady vyrobené po vzoru starých severoafrických dezénů, Maury jsou inspirovaná i na míru vyrobená kovaná a tepaná svítidla.

Zvláštní důraz kladli majitelé na pohodlné a tradiční posezení. V obývacím koutě je souprava Togo od francouzské značky Ligne Roset. Nejmenším pokojem v domě je dětská ložnice, kterou designéři nastylizovali do dobrodružné podoby kajuty na zámořském parníku. Děvčata většinu svých aktivit provozují mimo domov nebo si hrají kdekoli jinde v bytě, proto dosud  nebylo třeba řešit oddělené pokoje.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Půdnímu bytu v Brně dodávají vřelost OSB desky, je z nich i nábytek

Pocit velkého prostoru ještě umocňuje pohled přes...

Půdní vestavbu v domě z konce 19. století na dosah brněnské Zbrojovky a prvorepublikových městských lázní pojal...

Věž ze 14. století přestavěli na bydlení. Teď za ni chtějí 58 milionů

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva...

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva miliony liber, v přepočtu za 57,6 milionu...

V moderním bungalovu použila designérka i špalky z rozřezaných kmenů

V prostoru vyniká podlaha z masivních prken.

Bungalovy mají řadu výhod, ale také jednu nevýhodu. Potřebují dostatečně velký pozemek. V tomto případě však neměla...

Další z rubriky

Mezonet po proměně. Konečně má terasu u obývacího pokoje i nádech Asie

Díky nové dispozici získal hlavní obytný prostor přímý výstup na terasu.

Předělávat byt v novostavbě? Žádná výjimka, spíš pravidlo. Developeři se jen málokdy trefí do vkusu a potřeb budoucích...

Krásný ateliér pro šperkaře má modrou podlahu a levitující nábytek

Šperkař Hanuš Lamr se usadil v centru Prahy v bývalém skladu. Historický...

Šperkař Hanuš Lamr se usadil v centru Prahy v bývalém skladu. Historický prostor velký čtyřicet metrů čtverečních...

Architektem roku je Stanislav Fiala. Miluje dřevo, kámen i improvizaci

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech – cenu Architekt roku 2019 získal Stanislav Fiala,...

Najdete na iDNES.cz