Byt v Praze 6 má po rekonstrukci spoustu úložného místa i světla

aktualizováno 
Byt 4+kk prostě potřeboval změnu. Na prvním místě bylo nutné nově vyřešit úložné prostory, a to i s ohledem na dva mladé hokejisty, jejichž tašky s výstrojí potřebují spoustu místa.

V kuchyňské části použil Ondřej Fabšič přírodní dýhu ze starých trámů. | foto: Ivan Svatoš

„Zadavatel měl jasné požadavky: funkčnost, velké úložné prostory, jednoduché linie, neagresivní barvy, přírodní vzhled materiálů a také snadnou údržbu celého interiéru,“ vypočítává Ondřej Fabšič z architektonického studia Fabon, autor projektu.

Po rekonstrukci získala rodina spoustu úložného prostoru.

Po rekonstrukci získala rodina spoustu úložného prostoru.

Toto vše si samozřejmě vyžádalo i úpravu dispozice včetně posunů příček, což znamenalo zachovat stávající podlahové topení a navíc je doplnit o nové topné okruhy s ohledem na původní dispoziční řešení.

Výsledek výrazné proměny bytu v Praze 6? Podařilo se vytvořit velké úložné prostory ve společné šatně, přibyla komora pro pračku a sušičku, k dispozici mají uživatelé i velkou koupelnu s WC a samostatný záchod a příjemný obytný prostor s kuchyní, jídelnou a odpočivnou částí. Chlapci získali každý svůj pokoj.

Upozornění: fotografie byly pořízené ještě před nastěhováním uživatelů.

Úložné prostory na prvním místě

„Byt měl nedostatek úložných prostor. Vznikla proto samostatná šatna obestavěná skřínkami pro boty ve vstupní části. Šatna je určená pro šaty, ložní prádlo a ostatní předměty, které je nutné uložit. A to včetně kufrů a objemných sportovních tašek, které kluci používají na hokej,“ vysvětluje Ondřej Fabšič.

Fotogalerie

Aby zjednodušil a „vyčistil“ povrchy stěn, použil kombinaci kyvných dveří osazených do líce stěny a přiznaných skleněných, které vpouštějí do středu bytu venkovní světlo. Interiér díky tomu zůstává hodně prosvětlený po celý den.

„Skleněné dveře do obývacího pokoje s kuchyní se zasouvají do nábytkové sestavy, nezabírají tak při otevření komunikační prostor,“ upozorňuje autor interiéru.

Ze strany spojovací chodby, která prochází celým bytem, nechal upravit stěnu tapetou sjednocující povrchy dveří a stěn. „Dveře od stěny odděluje pouze třímilimetrová spára, celkový dojem je pak čistší a kompaktnější,“ dodává architekt Fabšič.

Praktické materiály

Chcete tu nejvýhodnější hypotéku? Porovnejte si nabídky. Úrok od 2,19 % p.a.

Zadavatel projektu si o s ohledem na aktivní syny přál, aby byla údržba v celém bytě co nejjednodušší, zejména v případě podlahové krytiny. Jasným „vítězem“ se tak stal vinyl s dekorem dřeva.

V koupelně byly použity velkoformátové obklady, v prostorách kuchyně a koupelny dostala příležitost přírodní dýha vyrobená ze starých trámů. Pokoje chlapců oživuje tapeta s dekorem připomínající street art, kterou lze snadno omýt..

Pokoje pro syny oživuje dekor připomínající street art.

Pokoje pro syny oživuje dekor připomínající street art.

Autor interiéru

Ondřej Fabšič si po několika letech, kdy pracoval v ateliérech M+M, studiu Alexa, Antico či Stopka nábytek, založil v roce 2010 vlastní studio Fabon. Zaměřuje se na kompletní návrhy a realizace interiérů, 3D vizualizace, zhotovení projektové a výrobní dokumentace (typové i atypické interiéry).

Zabezpečuje i koordinaci mezi dodavateli, investorem a stavbou z hlediska technických parametrů, dodávek, montáží a termínů.

Autor:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

V Číně kámen po kameni opravují Velkou zeď. Beton vyvolal hněv a odpor

Velká čínská zeď, Čína - Nejrozsáhlejší stavba na světě a prý jediná viditelná...

Je to gigantický úkol. Na úseku zchátralé Velké čínské zdi na předměstí Pekingu dělníci v potu tváře, s pomocí oslů a...

Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem...

Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a...

Další z rubriky

Dům U Kamenného zvonu chtěli zbourat. OPBH se rozhodl, že jej opraví

Před poslední rekonstrukcí měl Dům U Kamenného zvonu hladkou novobarokní fasádu...

Některé památky znají turisté lépe než Pražané a unikátní gotický rohový Dům U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí...

Byt v Praze 6 má po rekonstrukci spoustu úložného místa i světla

V kuchyňské části použil Ondřej Fabšič přírodní dýhu ze starých trámů.

Byt 4+kk prostě potřeboval změnu. Na prvním místě bylo nutné nově vyřešit úložné prostory, a to i s ohledem na dva...

Do kanceláří „vjela“ část vlaku. Vtipný nápad potěší milovníky retra

Takovou telefonní budku jste ještě neviděli...

Na první pohled běžné zadání, návrh kanceláře pro společnost zabývající se vyhledáváním dopravních spojů, dostalo hodně...

Najdete na iDNES.cz