Bydlí ve stodole. Podlaha je ze starého mostu, stůl z bowlingové dráhy

  1:00aktualizováno  1:00
John Sinclair a Deborah Harveyová si koupili stodolu v anglickém hrabství Kent. Stavení z 18. století jim na bydlení předělali architekti David Liddicoat a Sophie Goldhillová. Přestavbu památkově chráněné budovy dokončili v roce 2015 a hned za ni získali cenu Královského institutu britských architektů.

David Liddicoat a Sophie Goldhillová kancelář společně založili teprve před pěti lety, ale od té doby se stihli dostat do nejrůznějších světových žebříčků nejlepších architektonických studií, které vyhlašují odborné časopisy, i získat dvě prestižní ceny Královského institutu britských architektů RIBA.

Loni dokončená přestavba staré stodoly na anglickém venkově byla právě jednou z oceněných staveb. Práce na ní přitom nebyla jednoduchá. Za památkově chráněnou budovou pevně stály místní úřady, které prověřovaly každý detail.

Fotogalerie

Nepřáli si, aby přestavba nabourala celkový ráz a vyznění krajiny. Náročné byly i požadavky klientů, webdesignéra Johna Sinclaira, který vede společnost UsTwo, a jeho partnerky Deborah Harveyové, která připravuje kolekce dětského oblečení a doplňků pro módní značku Stella McCartney.

Ti se odstěhovali z bytu v londýnské čtvrti Hackney a začali společně s architekty budovat ze stodoly domov na venkovské louce s výhledem na les, v atraktivní lokalitě nedaleko města Folkestone.

V mladé dvojici majitelů se praly dva směry: díky svým profesím jsou vizionáři, kteří jdou o krok napřed před ostatními, zároveň ale mají v oblibě staré a osvědčené předměty a libují si ve sběratelství.

Jejich představa o domě měla konkrétní obrysy: nutností byla nízká energetická náročnost a chytrá domácnost ovládaná on-line.

Zároveň si ale přáli zachovat odhalené krásné staré krovy a chtěli využít starý materiál, který nasbírali na skládkách nebo na internetové aukční síni eBay. Nešlo přitom o ledajaké běžné úlovky: podlahu si například přáli položit z dubových prken ze starého mostu, který vydražili.

David Liddicoat a Sophie Goldhillová tužby majitelů sjednotili a převedli stodolu o rozloze 213 metrů čtverečních do současnosti. Charakteristickou tvář domu dodal nejen křehce působící prosklený hřeben střechy, ale i velké okenní plochy.

Okenice lze v případě potřeby ručně za pomoci jednoduchého mechanismu otevřít,...

Celkové náklady za přestavbu v přepočtu dosáhly sedmnácti milionů korun.

V době nepřítomnosti majitelů je stodola nejpodobnější svému původnímu určení, všechna okna jsou krytá důmyslnými okenicemi, které lze v případě potřeby ručně za pomoci jednoduchého mechanismu otevřít, nebo si práci usnadnit digitální technologií a otevřít všechna okna najednou.

V domě jsou kromě společenských společných prostor celkem tři ložnice se sociálním zázemím a pracovna. Ústředním motivem obytného prostoru je masivní ocelové točité schodiště s krbem. Je dokonalým dokladem životní filozofie mladých majitelů, kteří si stojí za tím, že ani v době, kdy jsme neprodyšně obklopeni zdánlivě dokonalým digitálním světem, se bez poctivé ruční práce a řemeslné zdatnosti nelze obejít.

Interiéry mají dokonalé detailní zpracování a originální průhledy. V domě panuje vytříbená materiálová shoda: Liddicoat a Goldhillová používají běžné materiály, které překvapivě a elegantně kombinují. Různorodé struktury, barvy a tvary nevnášejí do interiéru chaos, naopak do něj přinášejí kompaktnost, hřejivost a domáckou atmosféru.

Na zařizování mají největší podíl majitelé: stůl je vyrobený z bowlingové dráhy, která se rušila v Malmö, ze stejného města pochází i víc než půl století staré jídelní židle. Celkové náklady za přestavbu v přepočtu dosáhly sedmnácti milionů korun.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Strašnice byly láskou na první pohled a vyhoření bytu výzva, říká Novák

Do Strašnic se přestěhoval z Vinohrad kvůli rodině. S manželkou Kristinou...

„Představit pražské Strašnice jako čtvrť, ve které rád bydlím, jsem pojal jako výzvu. Zapátral jsem v minulosti a...

Tak barevný byt jste ještě neviděli. Je plný vtipných nápadů

Obrazy reaguje Andrea nejen na prázdné stěny, ale i na to, co se děje okolo ní....

Prázdný nový byt a holé stěny se staly pro Andreu tou nejlepší inspirací. Díky nim v sobě objevila netušenou kreativitu...

Byt v Praze 6 má po rekonstrukci spoustu úložného místa i světla

V kuchyňské části použil Ondřej Fabšič přírodní dýhu ze starých trámů.

Byt 4+kk prostě potřeboval změnu. Na prvním místě bylo nutné nově vyřešit úložné prostory, a to i s ohledem na dva...

Najdete na iDNES.cz