Kuchyň v paneláku: správně zvolené barvy a materiál dokážou zázraky

  1:00aktualizováno  1:00
Čtenář si přeje novou kuchyňskou linku ve svém bytě v paneláku. Kuchyň by měla vhodně navazovat na ostatní místnosti. Vše limituje napojení instalací do stoupačkové šachty.

Po vybourání příčky se kuchyně propojila s jídelnou a obývací částí. | foto: Ideal interiéry

Návrhu nové kuchyňské linky se ujali návrháři ze studia Ideal interiéry. Ti také vybrali vhodnou barevnost a materiály.

Vytvořili jsme dvě půdorysné varianty. První z nich vychází z původního půdorysu bytu. Ve vstupní části je místo na botník a věšáky. Koupelna je oproti původnímu stavu trochu zvětšená, je zde dostatečně velký sprchový kout i místo na pračku. Toaletu navrhujeme závěsnou, doplněnou o umývátko.

Kuchyně v paneláku

Kuchyňská linka je dostatečně velká. Na kratší stěně jsou vysoké skříně, kde je také ve výšce vestavěná pečicí trouba. Samotná linka s dřezem a varným centrem je na původním místě.

Vedle varného centra je však z obou stran dostatek prostoru. To je velký rozdíl oproti původnímu stavu, kde byl v každém panelákovém bytě volně stojící sporák na konci sestavy.

Pod okna jsme navrhli další skříňky s pracovní deskou. Jejich hloubka je však menší, aby byl zachován dobrý průchod. Topení bude fungovat díky větracím mřížkám. Jídelní stůl je v druhé místnosti. Příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem doporučujeme zbourat. Prostor se tak víc propojí, jak si čtenář přál.

Ve druhé variantě jsme navrhli linku do tvaru "L", kde bude také dostatek pracovního, odkládacího i úložného prostoru. Nevýhodou je, že se do kuchyně musí přes obývací pokoj, ale na druhou stranu bylo možné postavit jídelní stůl více do kuchyňské části.

Vstupní chodba je menší, toaleta je na původním místě: opět doporučujeme závěsný typ a umývátko. Koupelna má jiný půdorysný tvar. Je zde jiný typ sprchového koutu, vejde se sem samozřejmě pračka a vedle může stát i sušička, popřípadě skříňka na saponáty.

PROMĚNA BYTU

Na bydleni@idnes.cz pošlete:

  • plánek bytu nebo pokoje
  • foto původního stavu 
  • požadavky na změnu
  • oblíbené barvy a styly
  • finanční možnosti

Co se barev týče, zvolili jsme paletu teplých odstínů. Na podlahu jsem vybrali vinylovou krytinu v dekoru červeného tisu.

Pracovní deska je laminátová, v dekoru metallo z poslední kolekce značky Egger. Spodní skříňky jsou ve světlé barvě s lehce nažloutlým tónem, obklad jsme navrhli v barvě sunset – zastřená oranžová. Nejvýraznější barva je na horních skříňkách, jde o odstín kaňon. Interiér je díky těmto odstínům útulný a hřejivý.

Autoři: , pro iDNES.cz

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Manželé si postavili dům s radostí ze života. Chtějí za něj 218 milionů

Dům z roku 1997 si nechal majitel navrhnout od slavného italského designéra....

Dům z roku 1997 si nechal majitel navrhnout od slavného italského designéra. Ettore Sottsass stavbu vyšperkoval do...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Komerční prostory, 150 m2
Komerční prostory, 150 m2

Náměstí Jana z Dražic, Roudnice nad Labem, okres Litoměřice
15 000 Kč/měsíc

Najdete na iDNES.cz