Proč se musel přestavět nový horský mezonet

  7:24aktualizováno  7:24
Drobné úpravy ve špatně postavené stavbě jsou jako záplaty na děravých šatech. Stejně už nic nezachrání! I proto se musel nový podkrovní mezonet ve Špindlerově Mlýně zcela předělat.

Hlavní obytný prostor s krbem | foto: Studio Špaček

Původně měli autoři – architekt Jan Špaček a Dora Špačková - pouze zařídit již dokončený interiér. Jenže novodobé developerské projekty neoplývají právě funkčností, ale ani nápady. Prostě se ukázalo, že to nejde.

Jakékoli pozitivní změny byly totiž se stávajícím stavem esteticky doslova neslučitelné. A tak se zadání změnilo na kompletní výměnu povrchů včetně výměny dveří, řešených jako součást atypického vestavěného nábytku.

Horní ložnice

Horní ložnice

Zároveň v bytě proběhly drobné stavební úpravy, které se většinou týkaly zvětšení nedostatečně dimenzovaných koupelen v šikminách střechy.

I když má mezonet sloužit k rekreačnímu pobytu početné rodiny (případně jejích kamarádů), která miluje lyžování, musí splňovat určité požadavky na pohodlí i vzhled.

Mezonetový byt se nachází v rezidečním domě, který vytápí centrálně plynová kotelna.

Návrat starých časů

Klíčem pro výběr materiálů byl požadavek investora vytvořit příjemné prostředí pro horskou rekreaci inspirované atmosférou starých lyžařských objektů obložených dřevem.

Proto se v interiéru ve velkém rozsahu použily dřevěné obklady stěn včetně šikmin. Jako materiál pro obklady i vestavěný nábytek byla vybrána smrková biodeska, smrk se zároveň objevuje také na podlaze v podobě masivních prken.

Využití zkoseného stropu pro úložné prostory

Využití zkoseného stropu pro úložné prostory

Kontrast k možná monotónnímu zlatavému ladění přírodního dřeva představují plochy lakované ve třech výrazných barevných odstínech, odlišených podle charakteru jednotlivých místností.

Smrkovou podlahu v exponovaných místech nahradila odolná a téměř nezničitelná cementová stěrka Pandomo se snadnou údržbou.

Ložnice rodičů

Ložnice rodičů

Centrum u krbu

V obývacím pokoji, který kvůli své výšce působil mimořádně neutěšeným dojmem, byly dodatečně použity kleštiny z lepeného smrku. Dominantní roli zde hraje těleso krbu opláštěné pláty surové oceli.

Zvýšená plocha kolem krbu je vydlážděna ručními cihelnými dlaždicemi. Můžete tak kolem něj posedět, ale klidně si vedle tepla i poležet. Pod pódiem se našlo místo i pro úložné prostory.

Zvýšená plocha před krbem může sloužit přímo k "poležení" u tepla

Zvýšená plocha před krbem může sloužit přímo k "poležení" u tepla.

Téměř povinná kulisa starých horských bud, totiž vyčiněné zvířecí kůže, našla odezvu na stěně za krbem. Tu tak celoplošně pokryly kančí kůže. Naopak svítidla v obývacím pokoji, stejně jako v ostatních částech bytu, jsou v ryze současném, až technicistním duchu.

Projekt řešil i chodbu obíhající kolem centrálně umístěné šatny, vestavěný nábytek do ložnice rodičů či tří dětských ložnic, dvoje schodiště do podkrovních částí bytu a společnou hernu.

Efektní použití pravé kožešiny

Efektní použití pravé kožešiny

V průběhu realizace interiéru se majitelé i architekti dohodli na výměně obkladů i ve třech koupelnách a  doplnění atypického koupelnového nábytku.

Pointou dokončení interiéru, který v sobě spojuje ducha zašlé slávy prvních krkonošských lyžníků i současnou podobu dynamicky se rozvíjejícího Špindlerova Mlýna,  bylo osazení velkoplošné sépiové fotografie.

Zobrazuje historický start úspěšného závodu Bohumila Hanče v roce 1912. Najdete ji na stěně v ložnici investora, který by měl být Hančovým potomkem.

Sépiová fotografie zobrazuje historický start úspěšného závodu Bohumila Hanče v roce 1912

Sépiová fotografie zobrazuje historický start úspěšného závodu Bohumila Hanče v roce 1912


Autoři rekonstrukce:

Ing. arch. Jan Špaček a Mgr. A. Dora Špačková,

Studio Špaček - www.studio-spacek.cz


 

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Praha láká sběratele zážitků. Luxusní byty s fórkem se staví pro ně

Top rezidence Pomezí, Praha - Košíře. Projekt tvoří domy s devadesáti byty a...

Lokalita, dostupnost škol, oblíbené kavárny, blízko do práce, park a zeleň. „Každý chce mít blízko vše podstatné pro...

Další z rubriky

Čech Joshua navrhl domek za 60 tisíc korun. S návodem jej postaví každý

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek...

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek nazvaný Magenta s obytnou plochou šest...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Najdete na iDNES.cz