Mají podlahu na stěně a kuchyni v komoře. Teprve teď jsou spokojeni

  1:00aktualizováno  1:00
Nové bytové domy sice vypadají zvenčí lépe než staré paneláky, dispoziční řešení interiérů však často za moc nestojí. To byl i případ bytu, který si pořídil mladý pár v Praze 9.

Dřevěný obklad je stejném materiálu jako podlaha | foto: Martin Zeman

Řešení bytu o ploše 85 m2 svěřili majitelé Radce Zedníkové z architektonického studia oooox. Změny se dotkly zejména kuchyně a koupelny, největším problém však představovalo okno v obývacím pokoji, které jako by "vypadlo z oka" starým panelákovým interiérům.

Největším úskalím bylo řešení okna, aby se potlačil dojem „panelákového“ okna

Bylo nutné potlačit dojem „paneláku“

Průmyslová mozaika Guaiavira - detail

Průmyslová mozaika Guaiavira - detail

Podlaha na zdi

Největším "designovým" problémem bylo okno v obýváku připomínající panelák. "Navrhli jsme proto dřevěný obklad ze stejného materiálu jako je podlaha, a to z průmyslové mozaiky Guaiavira. Kamenný obklad pak skrývá radiátor, mřížku pro prostup teplého vzduchu jsme vytvořili vynecháním několika dílů mozaiky," vysvětluje architektka Radka Zedníková.

Dřevěný obklad použila na celou stěnu s oknem. Po stranách tak vznikla knihovna a našlo se místo i pro zabudování velkého květináče. Na stěnu za televizí naopak architektka zvolila cementovou stěrku.

Na podlaze je použita výrazná mozaika

Na podlaze je použita výrazná mozaika

Zadní stěna za pohovkou, která pokračuje až ke kuchyně, představuje prostor pro domácí galerii obrazů, podle toho jsou zde také umístěna reflektorová svítidla.

Skříňka pod televizorem je stejně jako ostatní nábytek vyrobena na míru. Kromě klasických polic na elektroniku má v sobě opět zabudovaný prostor pro samozavlažovací květináč. Další knihovna stojí vedle jídelního stolu.

Původní nika pro kuchyňský kout se rozšířila na úkor komory

Původní nika pro kuchyňský kout se rozšířila na úkor komory

Kuchyně v komoře

V původní dispozici se počítalo pouze s miniaturním kuchyňským koutem. Radka Zedníková proto původní niku spojila s komorou. Vznikl tak příjemný prostor, kde je dostatek místa na vaření.

V zadní části kuchyně jsou umístěny vysoké skříně se spotřebiči a potravinová skříň. Nízká část pracovní zóny přechází v jídelní stůl, který se ocitl až v otevřeném prostoru obytného pokoje, je tedy přístupný z obou stran.

Pracovní deska kuchyňské linky i jídelního stolu je ze stejného materiálu. Záměrně se zde totiž střídá minimum barev i materiálů. V celém bytě (a samozřejmě i v kuchyni a obýváku) najdete jednoduché barevné kombinace černé, bílé a cementové stěrky.

Pracovní deska kuchyňské linky se lomí v desku jídelního stolu ve stejném materiálu

Pracovní deska kuchyňské linky se lomí v desku jídelního stolu ve stejném materiálu

Jídelní židle z transparentního plastu s kovovým podnožím představují atraktivní kontrast s kamennou deskou. Hlavní dominantou celého obytného prostoru je černé designové trubkové svítidlo nad jídelním stolem.

Odpočinek pod stříbrem

V ložnice ihned upoutá stěna za čelem postele. Je ve stříbrné hlazené stěrkové omítce s kavernovitými strukturálními efekty Granite. Stěna tak vyvolává dojem ocelové struktury.

Za čelem najdete předstěnu, která ze stran ukrývá police na "aktuální" knihy a malé zásuvky na drobnosti. Přímo z ložnice lze pak vstoupit na terasu s okrasnou zelení a travinami.

Stěna za čelem postele je ve stříbrné hlazené stěrkové omítce s kavernovitými strukturálními efekty Granite

Stěna za čelem postele je ve stříbrné hlazené stěrkové omítce s kavernovitými strukturálními efekty Granite

Největší úpravou prošla ovšem koupelna. V původní dispozici byly po všech stěnách osazeny nejrůznější zařizovací předměty. Působily neuspořádaným až zmateným dojmem.

Radka Zedníková měla jasno: vše musí pryč, a to včetně obkladů. Do rohu umístila vanu, jejíž obezdívka přechází v pult pod umyvadlo. "Díky velkým rozměrům koupelny jsme mohli volit robustní umyvadlo pro dva, které vynikne právě jen ve větších prostorech," popisuje architektka Zedníková.

Z ložnice lze vyjít na terasu

Z ložnice lze vyjít na terasu

Vedle vany stojí polootevřený sprchový "walk-in" kout pro dva. V koupelně nechybí ani nábytek, jehož kubický tvar koresponduje s vybranou keramikou. Povrchy stěn byly provedeny v cementové stěrce v tmavém odstínu šedo-hnědo-fialové.

Naopak mozaika na vaně a pod umyvadlem je světlá, s lehkým metalickým efektem. Pro umocnění velikosti prostoru je za umyvadlem velkoplošné zrcadlo.

Na toaletě se pouze vyměnily zařizovací předměty, byl zvolený opět "hranatý" design. Vedle toaletní mísy se podařilo umístit i bidetovou spršku. Podlaha na toaletě je dřevěná, plynule do ní přechází ze vstupní haly.

Povrchy v koupelně jsou v cementové stěrce v tmavém odstínu šedo-hnědo-fialové

Povrchy v koupelně jsou v cementové stěrce v tmavém odstínu šedo-hnědo-fialové

V té jsou umístěny knihovny, kterých "není nikdy dost", jak tvrdí Radka Zedníková. Tvoří tak portál vstupu do bytu. Ze vstupní haly lze vstoupit do komory, která slouží jako technické zázemí celého bytu.

Projekt

plocha: 85 m2

realizace: 2010

autor: Ing. arch. Radka Zedníková, spolupráce Ing. arch. Klára Comorková, studio oooox.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Další z rubriky

Po 23 letech zrekonstruovali dům. Zvedli stropy a zbourali příčky

Nyní je kuchyň víc otevřená, přitom kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným...

Před třiadvaceti lety zamířila Jitka s Pavlem z bytu v panelovém domě do vlastního. Koupili rozestavěný rodinný domek,...

Z kanceláří mizí stoly. Ticho a klid pro práci zvyšují výkonnost

Kanceláře budoucnosti sázejí na variabilitu a možnost setkávání.

Podoba kanceláří, ale zejména celého pracovního procesu se v současnosti mění. Lidé díky bezdrátovému připojení mohou...

Autodílna ve dvoře nám ničí život. Hluk je slyšet i přes zavřená okna

1

Bydlím na sídlišti v panelovém domě, v našem vnitrobloku je autodílna, jejíž noční zásobování probíhá pod okny dvou...

Najdete na iDNES.cz