Děsivou kuchyň rozzářila jásavě zelená, obývák slouží i jako ložnice

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 1 + kk na bohnickém sídlišti je malý pro jednoho, natož pro dva. A když musí jeden z manželů ještě využívat invalidní vozík, je jasné, že boj o centimetry nikdy nekončí.

Když se Jiří s Anetou brali, netušili, co je potká. Těžká nemoc partnera před jedenácti roky skončila jeho téměř tříletým pobytem v nemocnicích a léčebnách. Domů se sice vrátil, ale na vozíku. Finančně se to samozřejmě na možnostech rodiny výrazně odrazilo.

Minikuchyňka (přibližně 220 × 180 cm) byla zařízena původní linkou a spotřebiči, které připomínaly muzejní trofeje. Stařičký dvouplotýnkový vařič a stará trouba překvapovaly tím, že ještě vůbec fungují, chyběla zde digestoř, nábytek a otlučený dřez působily víc než depresivně.

Původní obývací pokoj

Původní obývací pokoj

Původní kuchyně

Původní kuchyň

Kamila Douděrová a Ivana Ludvíková, designérky pořadu Jak se staví sen (Prima family v sobotu 17. března v 18:00), tak musely řešit problémy, jejichž realizace přinese jistě řadu ohlasů.

Bezbariérové řešení

Protože Jiří nemohl ani projet na vozíku do kuchyně (přitom v pořadu zaznělo, že poté, co jej musí využívat, se stalo vaření jeho hobby), nechaly designérky odstranit dveře a vyříznout zárubeň. Vstup do kuchyně se tak rozšířil. Jiří je naštěstí schopný ujít pár kroků sám.

Fotogalerie

Obě místnosti sjednotila shodná šedohnědá laminátová podlaha, bílá výmalba prostor opticky zvětšila. I pokoj má totiž (odhadem) sotva dvacet metrů čtverečních, musí přitom sloužit jako jídelna, obývák i ložnice.

Každodenní rozkládání pohovky není příjemné, ale jiné řešení manželé neměli.

Veškerý nábytek nechaly designérky odvézt. Do pokoje se vyráběly skříně na míru, do kuchyně postačila sériová produkce.

Bílá a zelená

Vybavení kuchyně bylo opravdu v dezolátním stavu. Dveře vestavných skříní nahradily nové (či pouze nově nalakované?), původní jídelní stůl a židle skončily patrně někde v kontejneru.

Celá přední stěna je prosklená, pokoj je tak hodně světlý.
V novém interiéru převládá bílá.

Průchod před a po proměně

Kuchyňskou linku tvoří horní široká klopna s elektrickým otvíráním umístěným do lišty po pravé straně spodní skříňky, spodní část pouze teplovzdušná trouba, dvě 30 cm široké skříňky a vestavná chladnička.

Designérky použily sklokeramickou dvouplotýnku a úzký nerezový dřez, v němž však lze větší kastrol umýt jen těžko. Chybí tu navíc digestoř, byť by bylo patrně možné použít jen recirkulační, na odtah se před lety patrně nemyslelo.

Na stěnu za linkou umístily autorky proměny takzvané grafosklo. Patent české firmy Jap představuje zjednodušeně sklo se zalaminovaným digitálním tiskem (nebo dokonce textilií), takže lze sjednotit dekor obkladu či dvířek včetně závěsů.

Kuchyň po proměně

Kuchyň po proměně

Sklo je kalené, takže dodatečné vrtání nepřipadá do úvahy. Digestoř se však mohla namontovat mezi dva díly skla, nebo (kdyby bylo víc času) nechat připravit montážní otvory pro digestoř do skla ještě před jeho kalením.

Vyřešit prostor o šířce 180 cm a délce kolem 200 cm je určitě obtížné, navíc pro vozíčkáře. Jídelní stůl proto nahradil malý rozkládací, pod jehož desku může JIří zajet i na vozíku.

Pokoj v bílé

Do pokoje použily designérky rozkládací pohovku Ektorp Löväsz z IKEA za 19 990 korun, kterou doplnily o lehké křeslo, mobilní stolek a bílé skříně s posuvnými dveřmi na míru.

Utírat prach na skřínkách budou manželé asi jen velmi obtížně.

Utírat prach na skřínkách budou manželé asi jen velmi obtížně.

Malé "kostky" nad pohovku vypadají efektně, v souvislosti s běžným provozem a hlavně úklidem domácnosti této rodiny však vyvolávají trochu pochybnosti. Jsou praktické?
Malý stolek doplnily čalouněné židle ve veselé "jarní" zelené, ta se objevila i v kuchyni na dvířkách.

Náklady

stavební a ostatní práce        58 928 Kč
kuchyně včetně spotřebičů    52 625 Kč
podlaha                                 21 497 Kč
nábytek na míru                    57 730 Kč
doplňky a dekorace              68 985 Kč

celkem                                255 765 Kč

Na zdi proti pohovce se objevilo grafosklo také, tentokrát s motivem ubíhající bílé chodby knihovny. Ta tak vtipně "navazuje" na bílé police, jimiž jsou zakončeny šatní skříně.

Posledním místem, kam Kamila Douděrová a Ivana Ludvíková grafosklo nechaly vyrobit, je deska malého mobilního stolku u pohovky.

Jarní zelená oživila pokoj i kuchyň.

Jarní zelená oživila pokoj i kuchyň.

A reakce majitelů? "To jsme si ani nezasloužili, je to nádherné," měla slzy v očích paní Aneta. Přes všechny výhrady je jasné, že si manželský pár polepšil. A to je pro Jiřího a Anetu to nejdůležitější.




Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Další z rubriky

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Najdete na iDNES.cz