Z ohavně přeplácaného retro bytu vznikl interiér s minimem nábytku

  1:00aktualizováno  1:00
Čas se tu zastavil před 30 lety. Alespoň tak to vypadalo v obývacím pokoji a kuchyni v paneláku v Mladé Boleslavi. Byt po prarodičích proto chtěla majitelka výrazně změnit.

Nikole je dvacet let, ze svého platu si na proměnu bytu jen tak nenašetří. To, že byla vybraná v konkurzu televizní show, jí i její stejně staré přítelkyni, s níž bydlí, hodně ulehčilo život.

Fotogalerie

Ke "služebně" jednomu z nejstarších designérů, Ladislavu Rendlovi, přibyla nová tvář, Jana Szonovská. Společně se rozhodli vyřešit bydlení dvou mladých žen (Prima family v sobotu 3. března v 18:00).

Všechno musí pryč

Interiér obou místností, obývacího pokoje i kuchyně, vypadal jako seznam neduhů panelákových bytů.

Nic tu "nechybělo", od čtverců z polystyrenu, jimiž se zakrývaly spáry ve stropních panelech, přes velkou obytnou stěnu na sbírku nepoužívaného porcelánu, nepohodlné velké sedačky až po palubkový obklad nebo zašlé tapety.

Původní kuchyň

Původní kuchyň: chybět nemohly palubky a vyřezávané poličky.

Bytová stěna z 80. let minulého století v provedení bahenní dub sloužila pro

Bytová stěna z 80. let minulého století v provedení bahenní dub sloužila pro ukládání nepotřebných věcí a staré elektroniky.

Vše muselo nejdříve pryč. Strhnout se musel i starý celoplošný koberec a PVC pod ním, nevzhledné obkladačky v kuchyni nebo nánosy tapet na stěnách. Designéři nechali odstranit také příčku mezi kuchyní a obývákem a vyměnit elektroinstalaci.

Strop srovnaly sádrokoratonové desky, podlahu sjednotila světlá laminátová podlaha, která prostor opticky i zvětšila.

Kuchyně do L

Stará kuchyňská linka stála před umakartovou příčkou jádra. Designéři nechtěli riskovat připevňování nových horních skříněk na ni, proto kuchyni navrhli ve tvaru písmene L tak, aby díly určené k zavěšení přišly na betonovou příčku. Před stěnu jádra postavili vysoké skříně včetně vestavné chladničky a trouby ve výšce očí.

Na umakartovou příčku nebylo možné zavěsit těžší horní skříňky, proto kuchyni...

Na umakartovou příčku nebylo možné zavěsit těžší horní skříňky, proto kuchyni navrhli autoři proměny ve tvaru písmene L, před příčku jádra postavili vysoké skříně.

Základem kuchyně je bílé lamino, které oživily závěsné skříňky, jejichž čelní plochy dvířek jsou červené. A protože Nikola nemá ráda mytí nádobí, nesměla chybět myčka.

Jinak nábytku použili autoři proměny minimálně, kulatý stůl a čtyři židle, malou pohovku, stolek pro laptop s židlovým křeslem, malý puf a stolek. Závěsná policová skříňka na desce je připravena pro televizor a elektroniku.

Místo klasického koberce se před pohovkou objevila dnes módní kravská kůže, která barevně ladí s dekorem použitého dubového dřeva. Zrcadla nad pohovkou mají prostor opticky zvětšit.

Designéři nechali odstranit příčku mezi pokoji a spojili malou kuchyň s úzkým...

Designéři nechali odstranit příčku mezi pokoji a spojili malou kuchyň s úzkým obývacím pokojem.

Světlá pohovka nahradila nepohodlnou původní.

Světlá pohovka nahradila nepohodlnou původní.

Náklady

Stavební a ostatní práce             52 260 Kč
Kuchyň včetně spotřebičů           78 655 Kč
Podlaha laminátová                     23 995 Kč
Nábytek                                       56 980 Kč
Osvětlení                                     17 899 Kč
Dekorace                                     14 600 Kč

Celkem                                       248 389 Kč

Místo velké bytové stěny dostala Nikola jen pár polic na knížky. Na čem designéři nešetřili, je pouze množství svítidel, vedle stropnice a lustru nezapomněli ani na stojací a dekorativní lampy.

Obě obyvatelky malého bytu byly spokojené. "Nemám slov, je to neuvěřitelné, skvělé vyřešení prostoru..." komentovaly výsledek práce designérů. Naštěstí zatím nestihly "nasbírat" věci, takže jim absence úložných prostor v obývacím pokoji asi vadit nebude.




Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Jsem taková vetešnice, říká o svém domě a jeho zařizování majitelka

Majitelka domu vytvořila z několika malých tmavých místností světlý a otevřený...

Klára má ráda domy s duší. Podle toho vypadá i ten, ve kterém hospodaří, tvoří a žije společně se svou rodinou. Žádná...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Najdete na iDNES.cz