Odkoupili panelákovou chodbu a dvě komory, aby získali pokoj pro syna

  1:00aktualizováno  1:00
Malý byt a dvě děti v paneláku, to přináší vždy komplikace. Šanci na změnu nabídlo čtyřčlenné rodině odkoupení dvou komor a chodby před bytem.

Právě v původní chodbě panelákového domu a dvou komorách měl vzniknout dětský pokoj pro staršího syna Čestmíra. Soužití téměř teenagera a malého brášky Davídka nevyhovovalo ani jednomu z nich.

Stále hledáte vlastní bydlení?

Na reality.iDNES.cz si jestě vyberete.

Rodiče si přáli vytvořit v části chodby předsíň a zachovat jednu z komor pro ukládání. Jenže jak? Odpověď na tuto otázku majitelé bytu 3 + kk v pražských Modřanech neznali, pomoci měli proto odborníci.

Komory na patře si majitelé bytu odkoupili.

Komory na patře si majitelé bytu odkoupili.

K bytu získali manželé ještě část chodby domu, která měla naštěstí okna.

K bytu získali manželé ještě část chodby domu, která měla naštěstí okna.

Anna Lacová a Jan Ranný, designéři pořadu Jak se staví sen (Prima family v sobotu 25. února v 18:00), měli u tohoto úkolu jedinou výhodu, a to téměř prázdný prostor bez nábytku.

Paneláková stigmata

Autoři proměny museli především odstranit nežádoucí zdi, aby prostor sjednotili. Vybourání nenosných příček u komor (každá měla 4 m2)  byla záležitost spíš svalů než těžké techniky, starý panelák ze 70. let minulého století velký odpor nekladl.

Fotogalerie

Zmizet musela i tradiční paneláková chodbová svítidla a zakrytí sádrokartonovým podhledem se zapuštěnými světly se nevyhnul ani tradičně žalostný strop.

"Neprošlo" ani PVC s levnými lištami. Podlahu v celém prostoru sjednotila nová laminátová Quick-Step se speciální úpravou Scratch Guard.

Technologie využívající částice korundu zvyšuje odolnost povrchu, takže nemůže dojít k poškrábání. Ideální řešení do předsíní, ale také dětských pokojů nebo tam, kde jsou v rodině zvířecí miláčci.

Za dveřmi byla umístěna malá domácí pracovna.

Za dveřmi byla umístěna malá domácí pracovna.

Zrcadlo na čelní ploše posuvných dveří prostor opticky zvětšuje.

Zrcadlo na čelní ploše posuvných dveří prostor opticky zvětšuje.

Nepříliš lákavou barvu koženky na dveřích vyřešili Anna Lacová a Jan Ranný pomocí speciálního spreje na koženku v bílé barvě.

Bílá je dobrá

Aby se zvětšil dětský pokoj a zůstala zachovaná komora, rozhodli se autoři proměny vytvořit iluzi vestavné skříně. Po odsunutí dveří však lze projít dál do menší komory.

Posuvné dveře nevedou jen do skříně, ale také do komory.

Posuvné dveře nevedou jen do skříně, ale také do komory.

Náklady

stavební a ostatní práce   73 648 Kč
podlaha                             21 620 Kč
nábytek                             64 223 Kč
osvětlení                           14 236 Kč
dekorace a ostatní            48 555 Kč

celkem                             222 282 Kč

Protože Čestmír dorůstá do puberty, bylo zbytečné vytvářet klasický dětský interiér, přednost tak dostal studentský pokoj.

Velká fototapeta na stěně jasně naznačuje, jaké má Čestmír hobby, bílý nábytek je nadčasový. Na okně je "zebra", tak se přezdívá závěsům od firmy Maron, které v sobě kombinují záclonu a roletu či žaluzii zároveň.

Největší radost z nového pokoje měl Čestmír, ale také Davídek, který si bude konečně moci hrát ve starém pokoji se svým milovaným legem, aniž by ho bratr peskoval za rozsypané dílky po podlaze.



Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Najdete na iDNES.cz