I továrnu můžete mít rádi: prostory navržené na 30 let dopředu

  1:00aktualizováno  1:00
Společnost Lifocolor Brno se rozhodla nechat si postavit nový areál, a to s ohledem na vývoj třicet let dopředu. A myslela i na zaměstnance, aby se jim v práci líbilo.

Výrobní areál - foyer v 1. patře administrativní budovy | foto: Archiv studia K4

„Firma je svým zaměřením velmi specifická a ojedinělá jak na českém, tak na evropském trhu. Tudíž výsledkem měl být objekt šitý na míru, slučující do jednoho objektu vzájemně úzce propojené funkce: výrobu, skladování, laboratoře a administrativu,“ vysvětluje architekt Jiří Ziegler ze studia K4, které dostalo projekt na starost.

Investor se nesoustředil pouze na technologickou část, ale v jeho zadání pro architekty byly i architektonické a estetické nároky řešení objektu. A v neposlední řadě si zadavatel přál vytvořit příjemné pracovní prostředí pro své zaměstnance, a to na všech úrovních firmy.

Výrobní areál - detail grafiky ve vstupní hale

Výrobní areál - detail grafiky ve vstupní hale

S konečným výsledkem jsou spokojeni i architekti, kteří projekt přihlásili do soutěže Interiér roku, kde byl iDNES.cz hlavním mediálním partnerem (více o výsledcích zde).

Továrna budoucnosti

Tím, že úzce spolupracovali investor, architekti i grafik, vznikl příjemný a světlý interiér s barevně výraznými detaily, které dodávají prostoru hravost a pohodu.

Do budoucna se počítá s třísměnným provozem a s maximální kapacitou přibližně 70 zaměstnanců. Architekti a grafik řešili administrativní část, a to chodby, hlavní schodiště s navazujícími transparentně otevřenými prostory recepce, jídelnu, zasedací místnosti, ale i uzavřené prostory jednotlivých kanceláří a technických místností.

Koncept použitý v administrativní části se pak přenesl i do dalších částí objektu, do velkoryse otevřených prostorů laboratoří s ochozem a také do výroby se skladovou částí.

Fotogalerie

„V interiéru jsme používali převážně světlé barvy, akcentovali tóny červené a šedé, částečně zelené a žluté. Pracovalo se s přírodním linoleem, barevnou stěrkou na stěnách v kontrastu s bílou a šedou malbou, s deskami z lamina, se sklem a kovem,“ popisuje architekt Ziegler.

Ve společných prostorách administrativní části vytvořili autoři hru linií světel. Nad hlavním schodištěm je otevřené atrium zakončené sestavou zavěšených liniových svítidel.

Při navrhování kladli architekti důraz na jednoznačnost a čistotu prostorů. Výsledný produkt firmy je totiž sypký granulát, zbarvený do různých odstínů. Složitý vývoj jednotlivých barevných odstínů probíhá v laboratoři, proto je architekti záměrně hodně prosvětlili a navrhli ve striktně světlých tónech.

„Barevnou hru“ zde plní samotné produkty a technologické prvky, jako jsou barvy v prášku v průhledných dózách seřazených na policích či sypké granule, které se vysekávají z barevných visících provazců.

„Granulát jsme v interiéru použili i jako plnivo konferenčního stolu,“ upozorňuje Jiří Ziegler. Barevné destičky používané při vývoji barevných odstínů jsou tak obsaženy i v logu firmy.

Výrobní areál - interiér jídelny

Výrobní areál - interiér jídelny

Výrobní areál - detail recepce

Výrobní areál - detail recepce

Tento prvek grafik použil v abstrahované formě i na potisky prosklených stěn. V barevném plexi provedení vytváří průhled mezi vstupem a jídelnou a přechází do plastického prvku na stěně. Motiv loga se promítl například i do návrhu popisů tabulek místností či nástěnných hodin.

Jednoduchý design nábytkového vybavení byl laděný pro administrativní část do bílé barvy, ve zbývajících prostorách do šedé. Bílou a šedou oživují barevné potahy křesel, sedaček či paravánů a prosklené vitríny s finálními barevnými výrobky klientů firmy.

Autoři projektu: studio K4 - Ing. arch. Lenka Kouřilová a Ing. arch. Jiří Ziegler, grafická spolupráce - Ing. Stanislav Komínek, Ateliér S - Design studio

O firmě

Celková zastavěná plocha objektu: 4100 m2
Plochy jednotlivých provozů: administrativní část (3 nadzemní patra) - 1100 m2, laboratorní část – 550 m2, výrobní část - 1480 m2 a skladová část – 1480 m2

Lificolor se zabývá výrobou a vývojem multifunkčních koncentrátů a technických kompaundů (odvozeno od anglického slova compound, což znamená v překladu smíchat, směs, sloučenina, pozn. redakce) pro plastikářskou výrobu. Jde o dceřinou společnost světového výrobce. Investor se rozhodl pro stěhování ze stávajícího areálu, který svými kapacitami již přestával vyhovovat a nedal se již dále rozšiřovat.

Výrobní areál - celkový pohled

Výrobní areál - celkový pohled

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v šesti kategoriích. Předsedou poroty je prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jiří Pelcl. Hlavním mediálním partnerem soutěže je iDNES.cz a pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími (nejen s vítězi) postupně seznamujeme čtenáře až do vyhlášení dalšího ročníku soutěže na stránkách Bydlení iDNES.cz

Více o soutěži zde. Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů, restaurací a podobně.

Do dalšího ročníku soutěže lze zasílat přihlášky od 4. 10. 2016. Tentokrát se mohou hlásit také architekti ze Slovenské republiky s projekty, které byly realizovány na Slovensku.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Městečko se třemi stovkami zámků zeje prázdnotou. Arabští kupci otočili

Z luxusní turecké čtvrti se stovkami zámečků s modrými věžičkami jako od...

Z luxusní turecké čtvrti se stovkami zámečků s modrými věžičkami jako od Disneyho je město duchů. Klienty měli být...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Barvy, které vás pozitivně naladí a zbaví vás třeba i stresu

Medově hnědá uklidňuje, stimuluje a dodává energii. Je barvou roku 2019.

Na jaře mívá většina lidí touhu něco změnit. To platí i o interiéru, v tomto období se nejčastěji maluje, mění se...

Najdete na iDNES.cz