Architekti mysleli na zaměstnance, proti hluku nasadili zeleň a panely

  1:00aktualizováno  1:00
Industriální prvky doplněné přírodními, tak vypadá sídlo společnosti Lumius. Architekti namíchali kombinaci betonové šedi a svěží zeleně, a to od exteriéru až po interiér. Dokonale tak propojili průmyslovou oblast Frýdecko-Místecka a přírodu blízkých Beskyd a Palkovických vrchů.

Vstupní atrium firmy, kde dominuje vertikální zahrada a skleněné schody. | foto: Archiv společnosti J. A. P.

Za hlavní konstrukční materiály stavby vybrali autoři návrhu, architekti David Kotek, Ondřej Klimek a Petr Kundrát z ateliéru Projektstudio EUCZ, beton, ocel a sklo. Obvodový plášť stavby tvoří sklovláknobetonové desky doplněné kontaktním zateplením se třpytivým efektem.

Průmyslové ladění budovy doplňují dřevěná okna ve sloupko-příčkovém systému a šedá barva, jejíž odstíny jsou nakombinovány na celé stavbě. Celkový výraz stavby podtrhuje materiálově různorodá parkovací plocha a především velký prostor zahrady, která slouží k relaxaci zaměstnanců během dne.

Zeleň oživila beton

Vertikální zahrady omezují hluk a zlepšují kvalitu vzduchu, především však...

Vertikální zahrady omezují hluk a zlepšují kvalitu vzduchu, především však oživují příjemně prostředí.

Na bohatou flóru narazíme hned po vstupu do budovy. Vertikální zahrada o velikosti téměř 80 m2 v centrální vstupní hale prostupuje i do dalších částí budovy a zpříjemňuje pobyt v nich.

Výrazné použití zeleně v interiérech je velmi důležité. Výzkumy potvrdily, že vertikální zahrady omezují hluk a zlepšují kvalitu vzduchu, snižují totiž obsah škodlivých látek a objem prachových částic obsažených ve vzduchu až o 20 procent, navíc lidé pociťují menší napětí i únavu. A jsou výkonnější! Proto jsou vertikální zahrady v současné době velkým trendem v architektuře i designu. Zažívají velký boom jak u nás, tak ve světě.

Vedle vertikální zahrady představují druhou dominantu hlavního prostoru nápadné skleněné schody. Na vstupní halu s recepcí navazují ostatní prostory, konferenční místnosti, pracovní plocha pro zaměstnance, jejich zázemí i zázemí technické. Celé vnitřní uspořádání odpovídá potřebám investora, je dostatečně reprezentativní a zároveň nabízí podnětné pracovní prostředí.

Klid na práci

Podlahy tvoří epoxidové stěrky nebo dubové lamely. „Stěny jsou z části omítnuté, ale většinu z nich pokrývá obklad, na kterém se střídají akustické sádrokartonové desky se sklocementovými. Obklady jsme zvolili s jasným cílem, a to odhlučnit kancelářské prostory,“ říká jeden z autorů projektu, architekt Ondřej Klimek.

Fotogalerie

Právě důraz na prostředí, v němž se zaměstnanci dobře cítí a pomáhá jim v práci, je pro tuto stavbu typické. Bohužel málokterý investor klade důraz například na odhlučnění místností, což dopadá zejména na pracovníky v kancelářích typu open space.

Tmavou šedou barvu centrálních prostor střídají výrazné odstíny žluté a červené v chodbách ke kancelářím. V reprezentativní části budovy pak můžeme najít i skleněné příčky. Pocitově studené sklo použité na schodišti a balustrádách a tmavou šeď na stěnách centrálních prostor vyvažuje přirozené světlo dopadající ze střešních světlíků, pocitové teplo doplňují dřevěné povrchy na dveřích a podlaze.

Dřevěné prvky dobře korespondují i s pestrou barevností stěn v kancelářské části budovy, a propojují tak veřejné i kancelářské části budovy v jeden celek.

Dveře jako dominantní prvek

Dřevěné dveře jsou v centrální části prodloužené o dřevěný nadsvětlík, v celé budově jsou pak zasazeny do skrytých zárubní. „Hledali jsme takové technické řešení dveří, které bude minimalistické a čisté, aby nenarušovalo, ale naopak doplňovalo námi navržený prostor. Využili jsme skryté zárubně Aktive,“ vysvětluje architekt Klimek.

Kvůli fixnímu nadsvětlíku, který prodloužil více než polovinu dveří v budově do atypické výšky 240 cm, bylo potřeba dodat i zárubně ve stejné výšce. Zároveň se skryté zárubně musely přizpůsobit obkladům, aby vše ideálně lícovalo v jedné rovině.

„Promyšlené řešení vyžadoval fakt, že na zárubně nepřišla tenká omítka, pro kterou jsou primárně koncipovány, ale bylo třeba je připravit na silnější dřevěný obklad. Museli jsme tedy část profilu zárubně odfrézovat, aby tento obklad na zárubni dokonale seděl, a vytvořil tak jednolitý hladký povrch s okolními stěnami, bez toho by umístění skryté zárubně ztratilo smysl,“ vysvětluje Petr Paksi, ředitel společnosti J.A.P.

Stěžejní konstrukční materiály stavby tvoří beton, ocel a sklo.

Stěžejní konstrukční materiály stavby tvoří beton, ocel a sklo.

Celá stavba se rozkládá na úctyhodné ploše 851 m2, přesto nijak nenarušuje okolí, svým konceptem do něj skvěle zapadá a svým propojením industriálních a přírodních prvků je opravdu příjemným místem nejen pro práci.

„Z pohledu technického řešení bylo zajímavé usazení skleněného schodiště do stavby, které jsme vkládali pomocí jeřábu, tehdy největšího v kraji,“ vzpomíná Ondřej Klimek. S lehkým úsměvem prozrazuje i „drobnou“ komplikaci, která nastala: „Horké chvíle jsme ale zažili v momentě, kdy jsme při prvním spuštění závlahy vertikální zahrady doslova vytopili půlku prvního patra stavby.“

Technické údaje stavby

Celková výměra pozemku: 8525 m2

Zastavěná plocha: 851 m2

Konstrukční materiály: beton, sklo, ocel

Technické vybavení domu: Stavba je vybavena fotovoltaickými panely, plynovým kotlem, budují se tři axiální větrné elektrárny na stožárech.

Realizace: 2014 až 2016

Autor projektu: Projektstudio EUCZ

Architekti: Ing. arch. David Kotek, Ing. arch. Ondřej Klimek, Ing. arch. Petr Kundrát

Autoři:

Nejčtenější

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Další z rubriky

U Lipna si postavili novou chalupu. V šumavských hvozdech našli ráj

Poloroubenka svou polohou na pozemku respektuje svah a kopíruje terén.

V poloroubence pobývají Michaela,Tomáš a jejich děti již třetím rokem. Obklopeni šumavskou přírodou a tichem v ní moc...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

V Kuřimi vyrostla sportovní a hravá kráska. Z haly je místní symbol

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru...

Studio Cuboid navrhlo sportovní halu pro město Kuřim. Budova stojí v centru postupně vznikajícího sportovního areálu....

Najdete na iDNES.cz