Na Moravu se jezdí za vínem i architekturou. Enotéka spojuje obojí

  • 3
Morava si svých vín považuje, proto přibývá i zajímavých staveb vinařství. Znojmo se může pochlubit úplnou novinkou, Enotékou v přestavěném pivovaru z 19. století. Za projektem stojí jedno z nejúspěšnějších současných architektonických studií, Chybík+Krištof.

Mladí architekti, Ondřej Chybík a Michal Krištof, dokončili stavbu vinného baru a degustačního prostoru v přestavěném pivovaru Hostan z 19. století a v přilehlém technickém prostoru. Ten vznikl až v 70. letech.

Enotéka je v samém centru Znojma, na dohled mají návštěvníci rotundu sv. Kateřiny z 11. století a gotický kostel sv. Mikuláše. Architekti uplatnili u obou objektů individuální koncepční přístup k renovaci, posunuli tak konvenční představy o rekonstrukcích budov.

Co znamená slovo enotéka

Jde o skladiště vína, nebo také vinotéku, může být použito i ve významu vinná knihovna, zdroj informací o víně či skladiště vlastních vín.

Uchovaná kvalita

Pivovar z 19. století byl zrestaurován tak, aby si zachoval svůj původní hodnotný výraz. Renovace proto proběhla velmi konzervativním způsobem: klasická obdélníková budova byla redefinována jako historický výstavní prostor, který vybízí návštěvníky k ponoření se do bohaté historie moravské kultury vína a jeho degustace.

Z bývalé technické haly architekti naopak zachovali pouze vnější strukturu s úmyslem vytvořit zcela nový koncept, který v rámci Enotéky funguje jako volný otevřený prostor.

Hravá kompozice organických objemů v různých úrovních rozděluje bílý, tvarově nudný prostor na menší místnosti.

Do strohého bílého interiéru vložili kontrastní tmavou vestavbu. Hravá kompozice organických objemů v různých úrovních rozděluje bílý, tvarově nudný prostor na menší, vzájemně propojené místnosti. Odkazuje tak na měřítko a atmosféru tradičních místních vinných sklepů.

V pivovaru jde o největší degustační prostor vybavený systémem „po skleničce“ v České republice. Návštěvníkům se zde nabízí 120 vzorků vín ze Znojemské vinařské podoblasti, které lze ochutnat pomocí samoobslužných vinných automatů fungujících na bázi platební karty. Zakoupit lze i vína v lahvích, a to za stejnou cenu jako od vinaře. Celkem je zde zastoupeno 29 vinařství ze Znojemska.

Výzva dělat to jinak

Bývalá technická hala se otevřela okolí a výhledům na sousedící kostel a město díky komplexní sestavě asymetrických oken, která jsou rozmístěna tak, aby podtrhla rozčlenění interiéru na různorodé prostory, jimž nabídla nové výhledy.

Nová okna nyní zvou návštěvníky k dialogu s krajem a krajinou. Odstín průčelí vznikl kombinací různých barev sousedících budov, což posiluje architektonický a historický pocit sounáležitosti.

Enotéka nese stopy obou původních staveb i proměnlivé minulosti města a zároveň slouží jako připomínka spletitých vztahů mezi sociopolitickými strukturami, které místní architekturu poznamenaly.

Architekti obzvláště poukazují na technickou halu jako na projev cynismu tehdejší narušené společnosti, která vybudovala tuto architektonicky podřadnou stavbu v srdci města s bohatou historií.

„Znojemská Enotéka je výzvou tradičním představám o rekonstruování historických budov. Přítomnost dvou osobitých struktur, z nichž každá má svou vlastní minulost a původní funkci, nás inspirovala k použití stejně osobitých přístupů k renovaci,“ říká o projektu jeden z autorů Ondřej Chybík.

A doplňuje: „Na jedné straně jsme se drželi celkem ortodoxních postupů, založených na památkové péči, a na straně druhé jsme uplatnili experimentální a méně obvyklý přístup, který zcela přehodnocuje původní stavbu, avšak při zachování její stavební podstaty a dobových fragmentů. To nám umožnilo se plně ponořit do dědictví a scenérie Znojma, a tím ukotvit Enotéku jako pochopení, součást a pokračování architektonického příběhu města.“

Vzájemně propojené místnosti odkazují na měřítko a atmosféru tradičních místních vinných sklepů.

Studio Chybík+Krištof momentálně dokončuje pro stejného investora Vinařství Lahofer, ukryté mezi nedalekými vinohrady moravské obce Dobšice.

O stavbě

Autoři: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Mundl, Luděk Šimoník, Martin Holý, Roman Koplík, Michal Klimeš

Místo: Znojmo, Česko

Program: bar a vinná degustace

Velikost: 550 m²

Status: realizováno

Původní vzhled pivovaru a technické haly

Studio Chybík+Krištof

Chybík+Krištof bylo založeno v roce 2010, dnes ateliér tvoří více než 50 spolupracujících architektů. Pracují na široké škále projektů rozličných měřítek a typologií, což je neustále udržuje ve střehu.

Během necelé první dekády existence studio postavilo národní pavilon při světové výstavě EXPO v italském Miláně, několik bytových domů, modulární jídelnu a Galerii nábytku posetou židlemi, za níž získali Grand Prix Obce architektů a jednu z cen při České ceně za architekturu. Za dosavadní práci obdrželi prestižní mezinárodní ocenění Design Vanguard pro mladé architekty.

Ondřej Chybík (*1985, Brno, Česká republika) po studiích architektury v Brně a rakouském Grazu absolvoval postgraduální studium urbanismu na prestižní ETH Zurich ve Švýcarsku. Působil ve vídeňském ateliéru PPAG. Je držitelem Ceny rektora VUT v Brně a získal Cenu Bohuslava Fuchse za nejlepší projekt Fakulty architektury VUT v Brně. Roku 2010 založil společně s Michalem Krištofem architektonické studio Chybík+Krištof. V roce 2015 ho Forbes vybral do seznamu „30 pod 30“.

Michal Krištof (*1986, Kláštor pod Znievom, Slovensko) studoval architekturu a urbanismus v Brně a na Sint-Lucas v Gentu. Je také držitelem Ceny rektora VUT v Brně. Po ukončení studia pracoval v Bjarke Ingels Group – BIG v Kodani na několika projektech po celém světě, jako například Shenzhen International Energy Mansion v Číně nebo Dánské národní námořní muzeum v Helsingoru. V roce 2016 ho Forbes vybral do seznamu „30 pod 30“.