Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

  1:00aktualizováno  1:00
Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého kantonu, původní dům zahloubený do sprašových sedimentů. Za přítomnosti kamer vznikla obdivuhodná moderní rekonstrukce.

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy. | foto: hyperSity architects

Skromné bydlení širokých nemajetných vrstev střední Číny bylo po staletí typickým domovem obyvatel Sprašové plošiny, rozlehlé náhorní plošiny na toku Žluté řeky. Loni kouzlo domu, který i za třeskutých zim dokonale izoluje, představil světu influencer Jie Liang-čchen.

Společně s tvůrčím studiem hyperSity architects oděl starou stavbu do moderního hávu. Během televizní show vzniklo plnohodnotné bydlení pro Jie Liang-čchena a jeho rodinu. 

Projekt na oživení historického domu, kterému se říká jao-tung, se zrodil v hlavách dramaturgů, kteří spolupracovali s jedním z nejvlivnějších mladíků čínského internetu Jie Liang-čchenem.

Ten se v roce 2015 stal doslova přes noc populární osobností poté, co na sociálních sítích proběhla jeho nekompromisní konverzace s vysokoškolským ubytovacím zařízením, ve kterém bydlela jeho tehdejší přítelkyně a které mělo velmi nízké hygienické standardy.

Fotogalerie

Přestavbou vskutku skromného obydlí přímo v místě, odkud mladý muž pochází, dovedli televizní tvůrci zručně navázat na téma, které společností rezonovalo, a ukázali, že špatné výchozí podmínky rozhodně neznamenají fiasko.

Jao-tungy, domy zahloubené do sprašových sedimentů, byly oblíbené pro nízké náklady na výstavbu a provoz, ale zároveň nebezpečné pro život. Během staletí v nich vlivem erozí a zemětřesení zemřely statisíce obyvatel.

Rekonstrukce jao-tungu, který byl ve zcela havarijním stavu, se ujalo zkušené pekingské architektonické studio hyperSity architects. Rozpadající se stavbu proměnilo na vilový dům o celkové rozloze 270 metrů čtverečních, který čerpá to nejlepší z historie a zároveň přináší obyvatelům všechny moderní vymoženosti. Zachovali i originální stavební materiály: stěny jsou z levné směsi hlíny a písku vytěženého v bezprostředním okolí, doplněné o kámen a dřevo.

Část původních kleneb nechali strhnout a k zachovalým přidali nové místnosti, které seskupili do členité finální podoby se třemi nádvořími a světlíkem. Exteriérové plochy doplnili stromy a keři charakteristickými pro klidové čínské zahrady a do interiéru pustili paprsky jižního slunce, které byt nebývale dobře prosvětlí a zvýší tak kvalitu bydlení. Nové přístavby také tvarově respektují náročné klimatické podmínky, jaké v oblasti panují: klenby se ergonomicky shodnou se silnými poryvy větru, které do oblasti dují ze severozápadního Mongolska.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Žlutá řeka

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Čech navrhl unikátní fasádu. Regal House krásně kvete a lapá škodliviny

Londýnský Regal House má na fasádě vertikální zahradu.

Londýnský Regal House, v překladu Královský dům, je tím prvním, co uvidíte, když vystoupíte z metra v Covent Garden. Na...

Senzační koleje. 400 studentů má ubytování díky štědrému daru nadace

Studentské koleje Tietgen v dánské Kodani stojí od roku 2006. Zajímavou podobu...

Studentské koleje Tietgen v dánské Kodani stojí od roku 2006. Zajímavou podobu jim vtiskla architektonická kancelář...

Domek byl příliš malý. Architekti přišli s fantastickým řešením

Dům z roku 2013 byl pro rodinu žijící v Poříčí nad Sázavou již příliš těsný....

Dům z roku 2013 byl pro rodinu žijící v Poříčí nad Sázavou již příliš těsný. Rodina se rozrostla a potřebovala více...

Najdete na iDNES.cz