Největší ložisko, jaké ve své historii vyrobili v brněnské firmě ZKL, je...

Největší ložisko, jaké ve své historii vyrobili v brněnské firmě ZKL, je vysoké jako desetileté dítě a váží tři tuny. | foto: ZKL

V Brně vyrobili třítunové ložisko, rychlostí trumfli konkurenty ze světa

  • 3
Vysoké jako desetileté dítě a těžké tři tuny. Takové je největší ložisko, jaké ve své historii vyrobili v brněnské firmě ZKL. Využití najde ve vodní elektrárně na jedné z českých přehrad.

Dvě další stejných rozměrů pak budou sloužit u přečerpávací elektrárny Zarnowiec v Polsku.

„Velkorozměrová ložiska se v ZKL vyrábí v průběhu celého roku pro firmy z celého světa a používají se v těžkém průmyslu, jako jsou doly nebo železárny, dále v energetice či dopravě. Například jednou z významných aktuálně probíhajících zakázek jsou dodávky ložisek pro světového výrobce větrných elektráren,“ přiblížil výkonný ředitel firmy Jiří Prášil.

Tak těžké ložisko jako to nejnovější ale dosud v Brně nevyrobili. Svou velikostí i hmotností je trojice obřích ložisek mimořádná, přesto veškerý vývoj, přípravu dokumentace, zajištění materiálu i vlastní výrobu zvládl brněnský podnik za pět měsíců. Brněnská firma tak strčila do kapsy konkurenční světové firmy, které měly termíny dodání více než rok.

„Ložiska tohoto charakteru se vyrábějí na strojích za 40 i více milionů korun. I v tomto konkurujeme největším výrobcům na světě,“ uvedl Prášil.

Se ZKL spolupracuje například blanenská ČKD, která se specializuje na výrobu vodních turbín pro hydroelektrárny a pro niž brněnská firma také vyráběla ložiska. „Jedná se již o poměrně velké klapkové uzávěry s většími nároky. I z našeho pohledu se jedná o unikátní použití takovýchto ložisek,“ přiblížil Tomáš Keprta z ČKD Blansko.

Díky spolupráci obou firem vznikají velkorozměrová ložiska pro použití v hydroelektrárnách ve střední Evropě. Ložiska z jižní Moravy tak postupně nahrazují ta od konkurenčních značek. Podle Tomáše Keprty jde vždy o specifické kusové dodávky, ať už pro menší uzávěry, nebo jiné části vodních turbín.