Čtyři mláďata dlouhokrčky McCordovyse se v Zoo Brno vylíhla na přelomu srpna a...

Čtyři mláďata dlouhokrčky McCordovyse se v Zoo Brno vylíhla na přelomu srpna a září 2018. Všechny malé želvy přežily nejkritičtější období. | foto: Zoo Brno

V brněnské zoo poprvé odchovali ohrožené želvy, vyznačují se dlouhým krkem

  • 2
Čtyři mláďata v přírodě kriticky ohrožené želvy dlouhokrčky se podařilo odchovat v brněnské zoo. Mláďata jsou ještě v zázemí. Dospělé želvy lidé spatří v nové expozici v Exotáriu.

Jedná se o první odchov v celé Unii českých a slovenských zoologických zahrad. „Doufáme, že malých dlouhokrček bude ještě více. Máme v inkubátorech šest vajec z druhé snůšky a dalších šestnáct ze třetí,“ uvedl chovatel Petr Šrámek.

Samce a dvě samice získala brněnská zoo od kolegů ze Záhřebu před rokem v únoru. „Umístili jsme je do prostorného akvaterária v zázemí, kde se zvířata rychle aklimatizovala. Přestože jsme jim nabídli suché místo se substrátem jako kladiště, první snůšku třináct vajec jsme našli ve vodě. Přemístili jsme je do inkubátoru, i když jsme tušili, že se jejich šance na přežití pobytem ve vodě snížily. V průběhu čtyřměsíční inkubace jsme postupně odstranili několik neživotaschopných vajec. Velmi nás proto potěšilo, když se během dvou týdnů vylíhly postupně čtyři malé želvy,“ řekl Šrámek.

Dlouhokrčka McCordova obývá v přírodě pouze malý indonéský ostrov Roti, kde bychom ji našli na pouhých několika desítkách čtverečních kilometrů v jezerech a bažinách. Dorůstá délky až 24 centimetrů, samice snáší až 13 vajec o velikosti 30 krát 20 milimetrů. Živí se hmyzem, malými rybami a pulci.

Odměna za vysvědčení

Na víkend si na Mniší hoře připravili další ze série speciálních komentovaných setkání. Tentokrát se představí tajemní specialisté – zvířecí šaman, střílející ryby nebo klokánci chodící na houby. Komentovaná krmení se v zoo konají v sobotu a v neděli od 10:30 hodin.

Jako odměnu za vysvědčení mohou děti navštívit také zoopark ve Vyškově. Kdo z nich nejen dnes o pololetních prázdninách, ale také v sobotu a v neděli u vstupu předloží vysvědčení, má vstup do zoologické zahrady zdarma.