Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odhalili skupinu,...

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odhalili skupinu, která nelegálně obstarávala střelné zbraně. Detektivové zabavili 42 krátkých, 22 dlouhých a 29 automatických zbraní. | foto: NCOZ

NCOZ stíhá čtyři lidi, kteří obstarávali automatické zbraně i pistole

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu odhalili skupinu, která na jižní Moravě a Zlínsku nelegálně pořizovala a upravovala střelné zbraně. Čtyři lidé byli obviněni z nedovoleného ozbrojování, za což jim hrozí až osmileté vězení.

Operace s krycím názvem Koval se rozběhla letos v květnu. Kriminalisté z NCOZ uskutečnili skoro čtyřicet prohlídek domů i jiných prostor, při kterých v Jihomoravském a Zlínském kraji zabavili desítky zbraní od krátkých po automatické a tisíce nábojů.

V uplynulých dnech poté obvinili čtyři lidi z nedovoleného ozbrojování. Stíháni jsou na svobodě, hrozí jim až osmiletý trest.

„Skupina podle našich závěrů dlouhodobě opatřovala sobě i jiným nelegální krátké, dlouhé, ale i samočinné, tedy plně automatické střelné zbraně. V některých případech se jednalo o střelné zbraně upravované na Slovensku pro střelbu flobertovými náboji, které obvinění následně upravovali do původního plně funkčního stavu,“ informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Odkud zbraně pocházely, neuvedl.

Kromě zbraní policisté zajistili také velké množství jejich komponentů, počítače a mobilní telefony. Zároveň zajistili půl milionu korun na bankovních účtech.

„Značná část zbraní pochází ze současné doby včetně těch nejmodernějších. Zároveň však byly zajištěny i zbraně z druhé světové války i doby před ní. Zajištěné zbraně budou podrobeny znaleckému zkoumání,“ podotkl Ibehej.

Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Hodoníně.