VIDEO: Záchranářům při úterním kolapsu na D1 bránily v cestě kamiony

  • 160
Další příklad nezvládnuté záchranné uličky v praxi ukázali jihomoravští záchranáři po úterním kolapsu D1 u Brna. Cestu k těžce zraněnému mladíkovi jim komplikovaly zejména kamiony.

Na D1 se v úterý tvořily dlouhé kolony kvůli kamionu, který se ráno převrátil na 174. kilometru dálnice u Domašova a způsobil několikahodinové zavření směru na Prahu. 

V ucpaném úseku dálnice se pak na 188. kilometru srazily další dva kamiony, ke kterým zamířili hasiči spolu se záchranáři.

„Nejtěžší nebyl zásah, ale cesta k němu,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

„Ačkoli je zde povinnost tvořit záchrannou uličku již třináct let, řidiči u nás stále tuto skutečnost ignorují. Největší potíže přitom máme s řidiči kamionů, kteří při dojezdu do kolony uličku netvoří a následně již nemají prostor k jejímu vytvoření,“ poznamenal Mikoška.

Složitou cestu k úterní havárii dokládá video, které zveřejnili záchranáři.

„K nehodě jsme se probíjeli jen těžce. Když jsme se konečně dostali na místo, ošetřili jsme mladého muže a s podezřením na těžké zranění jsme ho transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno. Ani cesta zpět nebyla bez obtíží, bohužel. Zbytečně jsme ztráceli drahocenný čas,“ sdělila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Právě jihomoravští záchranáři na začátku září umístili na své sanitky nákresy, které mají řidičům poradit, jak záchrannou uličku vytvořit.

Úterní případ však dokládá, že v praxi záchranná ulička stále příliš nefunguje. 

„Řada kamionů nestojí dostatečně vpravo - až v odstavném pruhu - a pouze zastavuje ve svém jízdním pruhu. Naše technika pak nemůže místem projet. V případě vyprošťování osob po nehodě může mít taková skutečnost v budoucnu tragické následky,“ upozorňuje mluvčí hasičů Mikoška.

8. září 2019