Muž chtěl v Brně skočit z komína, z 80 metrů ho dostali po 7 hodinách

  • 18
Téměř sedm hodin zachraňovali hasiči a policisté šestačtyřicetiletého muže, který v areálu nemocnice v Brně-Bohunicích vylezl na komín a chtěl skočit dolů. Z výšky 80 metrů se jej díky policejnímu vyjednavači nakonec podařilo zachránit.

Psychicky labilní muž vyšplhal na komín krátce po poledni. Jako první na místo dorazili strážníci. „Viděli, že muž nemá žádné lano ani horolezecký postroj, po chvíli navíc začal přelézat zábradlí ochozu,“ vylíčil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

V kritické chvíli, kdy se již výrazně vykláněl a zdálo se, že se chystá ke skoku, ho strážníci podle Ghanema opakovaným hlasitým voláním přesvědčili, aby si svůj čin rozmyslel a nechal si pomoci. „Okamžitě také vyrozuměli všechny složky IZS,“ doplnil mluvčí.

Hasiči ke komínu přistavili žebřík s plošinou, odkud s mužem mluvil policejní vyjednavač. „Hovořil s ním do doby, než se jej policistům ze specializované jednotky podařilo zajistit,“ uvedl mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Speciální jednotce policistů se ve spolupráci s hasiči-lezci podařilo rozrušeného muže dopravit zpátky na zem ve večerních hodinách. „Muže dopravili do bezpečí našeho sanitního vozu. Zkontrolovali jsme jeho zdravotní stav, ošetřili jej a převezli k další péči do Fakultní nemocnice Brno,“ doplnila mluvčí krajské záchranky Michaela Bothová.

Hasiči byli připravení i na situaci, kdy by muž z komína opravdu skočil, nebo by spadl. „Po celou dobu zásahu jsme měli v pohotovosti dvě nafukovací seskokové matrace a Policii ČR jsme asistovali s automobilovým žebříkem. Přes operační středisko jsme také zajistili vypnutí technologií umístěných na ochozu komína,“ dodal mluvčí hasičů Štěpán Komosný.