(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Na Blanensku vysychají potoky. Lidé ze stovky obcí z nich nesmí brát vodu

  • 1
Napustit si na zahradě bazén nebo zalít trávník vodou z potoka je od úterka zakázáno v jižní části Blanenska. Od středy začne platit zákaz na celém okrese.

Může za to katastrofální nedostatek vody v říčních tocích. Odbor životního prostředí blanenského úřadu vydal v úterý zákaz odebírání vody z potoků a řek pro 43 obcí spadajících pod Blansko jakožto obec s rozšířenou působností – tedy pro všechny na jih od Doubravice nad Svitavou.

„Zakazuje se odběr povrchových vod z vodních toků v celém území, a to pro účely mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, napouštění nádrží a bazénů,“ stojí ve veřejné vyhlášce s tím, že aktuální opatření je platné až do odvolání.

Nově stejný zákaz vydal také odbor životní prostředí v Boskovicích a zákaz se tím rozšířil na severní část okresu a s tím i na dalších 73 obcí. Dohromady tak zákaz platí ve více než 110 obcích.

Podle webového portálu Intersucho je okres Blansko nejsušším v celém Jihomoravském kraji.

Na začátku července už podobný zákaz vydali na Kyjovsku, kde lidé nesmějí čerpat vodu z řek a potoků ve 42 obcích. Výjimku mají pouze firmy, které ji nutně potřebují ke své výrobě.

Formou sdělení, nikoliv striktního zákazu, nabádají k šetrnému nakládání s vodou z řeky Rokytné také v Moravském Krumlově.