Výstava pod názvem Rytíři nebes je až do 26. října k vidění na brněnském...

Výstava pod názvem Rytíři nebes je až do 26. října k vidění na brněnském výstavišti. Ukazuje originální letecké uniformy, nejvyšší vojenská a státní vyznamenání, ale také legendární letadlo Spitfire. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Brněnská výstava láká na letoun Spitfire i osobní věci pilotů RAF

  • 4
Unikátní výstava věnovaná československým letcům, kteří za druhé světové války sloužili v britské Royal Air Force, začala na brněnském výstavišti. K vidění jsou originální předměty jako vyznamenání, uniformy i letadlo.

Výstavu zahájil modlitbou kardinál Dominik Duka, zájemci ji mohou navštívit až do 26. října. Organizátoři ji umístili do pavilonu Morava na brněnském výstavišti.

K vidění jsou originální letecké uniformy, nejvyšší vojenská a státní vyznamenání, legendární letadlo Spitfire nebo osobní věci pilotů. Mezi ně patří například i deník Hanuše Pollaka, příbuzného slavného brněnského rodu Löw-Beerů. Zhruba 2 500 Čechoslováků totiž emigrovalo před nacisty do Velké Británie, aby mohli bránit svou vlast a vydobýt jí zpět svobodu.

Autoři výstavy jim věnovali doprovodné panely, na nichž se příchozí seznámí s jejich jmény a portréty.

„Chceme si připomenout nejen piloty, ale také techniky, mechaniky, zbrojíře, kuchaře, zkrátka tisíce jmen, na něž se zapomíná,“ zdůraznil spoluautor výstavy Jan Kratochvíl.