Vyškovské náměstí.

Vyškovské náměstí. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Město u dálnice je rájem podnikatelů, Vyškov má dobrou polohu i platy

  • 4
Vysoký počet firem, blízkost dálnice, nízká nezaměstnanost, vysoký průměrný měsíční plat, nízká kriminalita nebo kvalitní zdravotní péče. To vše dělá z Vyškova, pátého nejlidnatějšího města jižní Moravy, nejvhodnější město pro úspěšné podnikání v kraji.

Vyplývá to z ankety Město pro byznys desetiletí, kterou vyhlašuje týdeník Ekonom. Vyškov vybrali analytici z agentury Datank z 21 jihomoravských měst a obcí s rozšířenou působností.

„Vyškov se za poslední dekádu dostal v Jihomoravském kraji do vítězné trojice celkem sedmkrát. Jednou z toho byl bronz, čtyřikrát stříbro a dvakrát krajské prvenství. V celorepublikovém srovnání se městu zadařilo v roce 2010 šestým místem a také v roce 2014, kdy se umístilo na deváté pozici,“ vypočítal mluvčí soutěže David Pavlát.

Ačkoli ve městě žije asi 20 tisíc obyvatel, předběhlo své větší „sousedy“ – Brno, Znojmo i Břeclav.

„Za úspěchem stojí určitě souhra několika faktorů. Snažíme se být samozřejmě úřadem vstřícným a otevřeným, to se týká úředních hodin i přístupu zaměstnanců. Jednou z nejaktuálnějších záležitostí je diskuse o novém kulturním stánku, který by měl potenciálně ve městě vyrůst,“ uvedl tajemník městského úřadu Ivo Klenk, který ocenění přebral.

To, co není zásluhou města, je jeho dobrá poloha. „Máme dobrou dopravní dostupnost. Ovlivnit se moc nedá ani nezaměstnanost, přesto se na její nízké míře podílí město dlouhodobou snahou rozvíjet průmyslové zóny a podporou podnikatelů,“ dodal Klenk.

Druhý v anketě skončil nedaleký Slavkov u Brna. „Dlouhodobě těží z vysokého růstu počtu obyvatel, mladé populace a nízké nezaměstnanosti,“ upřesnil Pavlát.

Jako třetí se umístil Hodonín, který si pravidelně vede dobře i celorepublikově a má vysoký podíl středně velkých zaměstnavatelů.

Anketa Město pro byznys desetiletí je srovnávací výzkum, do něhož se jednotlivá města nepřihlašují, ale jsou do vyhodnocení řazena automaticky. Nabízí radnicím tipy, jak ve vlastním městě vytvářet nejlepší podmínky pro život.