Před Krajským soudem v Brně stanul Dušan Kocman, který je obžalovaný z vraždy svého otce v Hustopečích. Zadržen byl v Německu. (16.10.2023) | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Otce spoutal a udusil pytlem na odpadky. Soud muži snížil trest o 1,5 roku

  • 2
Vrchní soud v Olomouci snížil Dušanovi Kocmanovi trest za vraždu 71letého otce v Hustopečích na Břeclavsku. Místo 16,5 roku si má odsedět 15 let. Vyhověl tak jeho odvolání. Kocman v lednu nejprve napadl otce takzvaným boxerem, poté jej spoutal a udusil pytlem na odpadky. Policisté jej dopadli v Německu, k činu se přiznal.

Kocmanovi původně hrozila za vraždu sazba 12 až 20 let. Vrchní soud zohlednil okolnosti případu a také to, že obžalovaný přiznal již u krajského soudu svou vinu. Na druhou stranu Kocmanovi přitížilo, že vraždu spáchal surovým způsobem a vůči osobě blízké a vysokého věku.

K činu došlo letos v lednu v bytovém domě v Hustopečích, kde vrah i jeho oběť společně bydleli.

Soudci se neshodli se závěry krajského soudu, že by bez prohlášení viny ukládal trest při horní hranici trestní sazby. „Trest 16,5 let bez prohlášení viny bychom považovali za přiměřený a adekvátní. Prohlášení viny přispělo k objasnění činu a podstatně zkrátilo řízení. Prohlášení viny výrazným způsobem ovlivnilo naše rozhodnutí,“ uvedl předseda senátu Vladislav Šlapák.

Obžalovaný svého otce nejprve napadl boxerem, podle rozsudku mu zasadil vysokou intenzitou deset úderů. Poté mu v obývacím pokoji nasadil pouta a přes hlavu mu přetáhl igelitový pytel na odpadky tak, aby senior nemohl dýchat.

Otec útočníka utrpěl rozsáhlé poranění hlavy, hrudníku a vícečetné poranění žeber, na následky zranění na místě zemřel. Kocman poté jeho tělo zabalil do igelitového pytle, přelepil ho páskami a uschoval za sedací soupravu. Z místa poté odjel ve vozidle zavražděného otce, zadržen byl až v březnu v Německu.

Byl to zkrat, uvedl vrah. Otce vinil z týrání

U krajského soudu Kocman prohlásil, že jej otec dlouhodobě ponižoval. V osudný večer se v něm prý nahromadily všechny emoce a nedokázal se ovládnout. „Otec mě pomlouval, že mě musí živit. Přitom jsem prodal auto, kde jsem před tím asi deset let bydlel, a dal mu 60 tisíc korun. Nechápal jsem, proč o mně příbuzným nebo známým vykládá takové věci. Když jsem se k němu přistěhoval, zjistil jsem, že má problém s alkoholem, a když se napil, byl cholerický nervák,“ popisoval.

Tvrdé podle něj bylo už jeho dětství. „Měl jsem modřiny, byl jsem pro něj jako boxovací pytel,“ vypověděl Kocman.

Státní zástupce nicméně upozornil, že okolí líčilo zavražděného muže jako usměvavého člověka, který pomáhal sousedům a v rodině byl respektovaný. Soudkyně zase uvedla, že pokud bylo Kocmanovi psychiky ubližováno, měl ze společného bytu odejít.

Ponižoval mě, řekl u soudu muž, který otce udusil pytlem. Dostal 16,5 roku

Obhajoba se u vrchního soudu dožadovala pouze nižšího trestu. „Obžalovaný od počátku spolupracoval, což vedlo k prohlášení viny. Také projevil lítost, svou výpovědí se pokusil objasnit skutečnost i historii jejich vztahů a vysvětlit, jak mohlo k takovému skutku dojít. Napsal také několik dopisů pozůstalým, soud to měl hodnotit jako projevenou upřímnou lítost,“ řekl obhájce.

„Nic nepopírám ani nezlehčuju, nechtěl jsem svalovat vinu na otce. Byl to zkrat, nebylo to nic plánovaného. Nikdy jsem nebyl agresivní, ani na rodinu, ani na rodiče,“ prohlásil Kocman.

Žalobce Jaroslav Kouřil považoval naopak původní trest za přiměřený, poukázal na způsob provedení činu a využití několika mechanismů. „Soud měl vzít v úvahu, že jednání bylo provedeno trýznivým způsobem, Ve chvíli, kdy měl muž nasazen igelitový pytel, bylo mu jasné, že jde o poslední chvíle jeho života, o který jej zbavuje jeho syn,“ podotkl žalobce. Po rozsudku však dodal, že uložený patnáctiletý trest považuje za akceptovatelný.

16. října 2023