Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Brně spouští nové „metro“, páteřní linka se vrací do celé původní trasy

  15:04
Zhruba sto tisíc cestujících přepraví každý den jedna z nejvytíženějších tramvajových linek v Brně. Ne nadarmo ostatně nese číslo jedna. Jenže velká část pasažérů musela téměř dva a půl roku oželet hladké spojení Bystrce a hlavního nádraží kvůli stavbě půl kilometru dlouhého tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici. Dnes však byl oficiálně dokončen a od pondělí 1. května už tudy znovu projedou první tramvaje v ostrém provozu.

V pátek odpoledne si tak Brňané a mnozí fanoušci MHD nenechali ujít mimořádnou příležitost, kdy si mohli tunel sami pěšky projít.

„Na začátku jsme stáli před rozhodnutím, jestli udělat úplnou výluku, nebo jestli stavba bude probíhat v omezeném režimu a tramvaj bude stále jezdit. Úplnou výlukou jsme zkrátili stavbu o několik měsíců,“ prohlásila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Slavnostní otevření tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici v Brně, 28. dubna 2023. Pravidelný provoz se rozjede od 1. května.

Stavba tunelu ovšem i tak trvala déle. Podle původních plánů měla skončit už letos v lednu. Zdržení nastalo kvůli požadavku Dopravního podniku města Brna (DPMB) na sladění technologií a signalizace s tramvajovým tunelem k bohunické nemocnici, aby v každém nebylo trochu něco jiného.

Dnes je ale i přes zpoždění tato stěžejní stavba konečně hotova a od pondělí se vrátí do „normálu“ provoz MHD nejen v této části Brna. To se týká především „jedničky“, která už nebude při cestě z Řečkovic končit v Pisárkách, ale zamíří - teď už novým tunelem - až do Bystrce. „Ve špičkách bude jezdit co pět minut jako i dnes na zkrácené trase,“ sdělil dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Linka jedenáct zmizí z Brna

Není to ale jediná změna, protože v lednu 2021 byla kvůli této výluce do Bystrce posílena doprava na tramvajové lince 3 a přesunuta sem byla do té doby spíš sváteční linka 10, která tehdy spojovala jen Nové Sady a Stránskou skálu.

„Trojka jezdila před výlukou po deseti minutách, teď ale zůstane v režimu po šesti až sedmi minutách, takže bude posílena,“ poznamenal Seitl. To je plus i pro obyvatele Židenic, kde linka končí, protože na ni nebudou muset dlouho čekat. „Naopak večer obnovujeme zkrácenou trasu pouze do zastávky u vozovny Komín, kde bude garantovaný přestup na jedničku dál do Bystrce,“ podotkl.

Trasa trojky tak zůstane víceméně stejná jako při výluce i před ní, naopak z jízdních řádů brněnské MHD zcela zmizí číslo 11. Linka po dobu výluky fungovala jen jako krátký „pendl“ mezi vozovnou Komín a zastávkou Bráfova poblíž rostoucího tunelu. Předtím spojovala Komín přes Českou a Malinovského náměstí s Lesnou.

Novým „metrem“ v Brně projela první tramvaj, od května sveze i pasažéry

„Jedenáctku v trase z Malinovského náměstí do Černých Polí nahrazuje sedmička, která tam už dnes jezdí, z Malinovského náměstí do Žabovřesk ji nahradí desítka,“ popsal Seitl změnu.

Právě z některých částí Žabovřesk podle něj měli požadavek, aby zůstalo spojení na hlavní nádraží, které jedenáctka v minulosti míjela. Jízdní řád desítky bude ale oproti tomu výlukovému velmi omezený. Mimo špičky pojede po dvaceti minutách, večer a o víkendech jen jednou za hodinu. Desítka tak bude opět spíše sváteční, ale nově na delší trase.

První část silnice bude hotová v srpnu

Stavební ruch v Žabovřeské ale zprovozněním tunelu zdaleka nekončí. Stavební firmy díky tomu mohou více rukou a bagrů vrhnout na budování sousedící silniční galerie. Už tu ostatně nyní roste.

„Její stavba už nebude tak náročná,“ přiblížil šéf brněnského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala a vzpomněl na to, jak musely stroje štolu pro tramvaje razit ve skále a její části i za pomoci pyrotechniky odstřelovat. „Trvalo to asi půl roku,“ řekl.

Dnes řidiči musí vyrůstající čtypruh objíždět po provizorní silnici, už v srpnu by se ale po první části silniční galerie přiléhající k tunelu měla projet první auta. „Stále to bude v režimu jedním pruhem v každém směru, ale napřímíme komunikaci, takže zmizí ten stávající nepříjemný oblouček,“ sdělil Fiala.

Tramvaje už brzy pojedou štolou ve skále, tunel v Brně má téměř půl kilometru

A za rok koncem léta už bude hotová i druhá část a řidiči se po Žabovřeské vůbec poprvé projedou v celé délce dvěma pruhy každým směrem. Brno i silničáři si od toho slibují plynulejší dopravu.

Současně s tím budou podle Fialy hotové i veškeré cyklostezky a trasy pro pěší, které u této části městského okruhu vznikají. Jedna má ostatně díky přesypu přes tunel a silniční galerii bezpečně propojit Wilsonův les s okolím řeky v Jundrově.

29. března 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Kontroverzní prodej pozemku muži blízkému vedení Hodonína neplatí, rozhodl soud

28. května 2024  13:33

Vedení hodonínské radnice si předem vybralo zájemce, kterému prodalo parcelu po někdejší lidové...

Ženě tlačil hlavu do hlíny, pak ji pokálel. Za brutální znásilnění dostal 6,5 roku

28. května 2024  13:15

Mimořádně brutálně si počínal cizinec, který na Vyškovsku napadl ženu. Tu nejprve oslovil, pak ji...

Podpálil budovu s bývalou družkou a jejím partnerem, soud žháři uložil 7,5 roku

28. května 2024  11:41

Trest na sedm a půl roku za těžké ublížení na zdraví a poškození cizí věci si u Krajského soudu v...

Smělé solární plány v Brně se razantně smrskly, některé střechy nebyly vhodné

28. května 2024  6:12

Brněnští politici zamýšleli fotovoltaické panely i na nevhodných střechách, navíc svými plány...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...