V době, kdy jsou kvůli koronaviru zakázány návštěvy ve věznicích, komunikují...

V době, kdy jsou kvůli koronaviru zakázány návštěvy ve věznicích, komunikují odsouzení prostřednictvím Skypu. | foto: Vězeňská služba ČR

Vězni mohou ladit obhajobu přes Skype, advokátům ušetří stovky hodin ročně

  • 4
Tři jihomoravské věznice jsou mezi prvními, v nichž se zavádí takzvaná Skype obhajoba. Vězeň při ní neopustí věznici a advokát zase svou kancelář, přesto budou moct společně ladit postup v projednávaném případu.

Komunikaci na dálku testovala Vězeňská služba a Česká advokátní komora od ledna v Brně, projekt se teď rozšířil i do Znojma a Břeclavi. Postupně dojde na všechna zařízení v České republice.

Skype obhajobu popohnalo onemocnění covid-19, kvůli kterému Vězeňská služba urychlila vylepšení technického vybavení věznic.

Pravidla pro využití hovorů přes Skype jsou přitom poměrně přísná. Advokát o ně musí v příslušné věznici požádat přes formulář třeba prostřednictvím datové schránky a prokázat, že vězně zastupuje. 

„Spojení videohovoru bude probíhat tak, že pracovník Vězeňské služby zavolá advokátovi na jeho Skype uživatelský účet. Poté ověří jeho totožnost tak, že advokát ukáže svůj průkaz na kameru,“ popisuje Jiří Novák mladší pověřený Českou advokátní komorou koordinací projektu. 

Dozorce pak předvede klienta do místnosti, kterou posléze opustí. „Podle pravidel projektu je průběh videohovoru ze strany pracovníků Vězeňské služby monitorován pouze vizuálně, tedy bez odposlechu a záznamu komunikace mezi advokátem a vězněnou osobou,“ doplňuje Novák.

Zatímco vazební věznice chce advokátní komora do projektu zapojit všechny, z pětadvaceti běžných vězení jsou v něm zatím pouze čtyři. Mezi nimi i ty v Břeclavi a ve Znojmě. 

Advokáti si od služby slibují hlavně ušetření času, který jinak stráví při cestě do věznice a čekáním na předvedení klienta; mohou to být i stovky hodin ročně.