Cvičení hasičů v brněnské Fakultní nemocnici.

Cvičení hasičů v brněnské Fakultní nemocnici. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

V nemocnici hořelo. Cvičně

  • 1
Pacientky v pátém patře čekají, až si pro ně přiběhnou sestřičky. V nemocnici totiž propukl požár. Na tvářích mají ale úsměvy. Plamenů se bát nemusí, protože se nejedná o skutečný požární poplach, ale o cvičení.

V Bohunické nemocnici si hasiči vyzkoušeli, jak se ve spleti schodišť a výtahů zorientovat a zachránit pacienty před uhořením.

Ztracená pacientka

Evakuace probíhá hladce. "Je to všechno?" ptá se vedoucí lékař. Odpověď je záporná. Jedna pacientka chybí. Pacienti i zaměstnanci odcházejí, jen vedoucí lékař čeká na hasiče.

"Jedna pacientka se nám při evakuaci ztratila," oznamuje doktor domluvený scénář. "Je chodící," doplňuje.

Cvičení hasičů v brněnské Fakultní nemocnici.

Evakuace totiž probíhá na oddělení úrazové chirurgie, kde musí hasiči počítat i s tím, že budou zachraňovat pacienty odkázané na lůžko.

"Můžete jen do pokojů s cedulí evakuace. Na pokoje označené bílou fanglí nechoďte," říká důrazně doktor. Pro jistotu ještě jednou opakuje, kam hasiči smí a kam ne. Takto vedení nemocnice zabezpečilo, aby se pacientů cvičení dotklo co nejméně.

Opravdové pacienty nerušit

"Pacienty jsme na cvičení upozornili dopředu a doporučili jsme jim zůstat na pokojích," uvedl ředitel bohunické nemocnice Roman Kraus.

Areál bohunické nemocnice je velký a vyznat se v ní není pro cizího návštěvníka jednoduché. "Prostor je členitý a jedním z účelů cvičení bylo, aby se hasiči naučili v nemocnici orientovat," vysvětlil velitel hasičské stanice Stanislav Racek. Hasiči se chovali, jako by v Bohunicích skutečně hořelo, jen z hadic netekla voda.

Cvičení hasičů v brněnské Fakultní nemocnici.

"Vodu jsme nepoužili, protože jsme nechtěli riskovat, že bychom něco zničili," objasňuje Racek.

Vedení nemocnice i hasiči byli s výsledkem cvičení spokojeni, i když na podrobném vyhodnocení budou teprve pracovat. "Při cvičení jsme měli problém s otevřením jedněch dveří, ale při skutečném ohrožení máme techniku, s níž bychom si s nimi poradili," uvedl Racek.

Hašení bez vody

Požár podle scénáře začal v prostoru strojovny vzduchotechniky ve čtvrtém nadzemním podlaží výškové budovy.

Cvičení hasičů v brněnské Fakultní nemocnici.

"Protože kouř pronikl do patra nad strojovnou a ohrožoval pacienty a zdravotníky, zahájili js evakuaci," popsal mluvčí brněnských hasičů Jaroslav Haid.

Mezitím se fiktivní požár šířil do okolí a hasiči postupně nasadili sedm proudů vody. "Hadice s proudnicemi hasiči použili nezavodněné s ohledem na případné škody, které by voda mohla způsobit na zařízení nemocnice," uvedl Haid.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit