Výstava Příběh renesanční židle

Výstava Příběh renesanční židle | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

V galerii Sklepení vystavili vzácné renesanční židle

  • 0
Jen málo vzácných řezaných židlí ze 17. století přežilo do dnešních dnů. Krásu renesančních a barokních originálů může nyní ocenit návštěvník v brněnské galerii Sklepení na náměstí Svobody.

"Všechny tyto historické kusy jsou mimořádné už svojí podstatou," říká ke kolekci více než padesáti exponátů restaurátor a autor výstavy Karel Severin.

Do podzemního výstavního prostoru brněnského Národního památkového ústavu svezlo mimořádný počet exponátů z hradů a zámků celé republiky. Na diváka čekají ovšem i lidové židle a také sedátka navržená slavným architektem Dušanem Jurkovičem.

Výstava Příběh renesanční židleVýstava Příběh renesanční židle


"Jde o výstavu speciálního druhu sedacího nábytku, tedy židli se rozkročenýma nohama a vyřezávaným opěradlem, nejsou na nich žádné klížené spoje," doplnil Severin. Dodal, že zdaleka nejde o jediný druh nábytku, na kterém se v renesanci a později sedělo.

Jak dodává odborník, používaly se k sezení třeba také lavice.
Severin také komentuje nejstarší exponáty. "Máme tady dvě židle opata kláštera v Oseku z roku 1675," prozradil k unikátům výstavy Severin. Na nádherných tmavě hnědých sedačkách tento vysoký duchovní seděl. Jiné mimořádně vzácné židle pocházejí zase ze sbírek strahovských premonstrátů v Praze.

Speciální osudy mají tři židle přivezené na brněnskou výstavu, která potrvá až do poloviny března, přímo z Pražského hradu. "Nejsou vůbec vyřezávané, mají jen profilované opěradlo. Nejspíš se používaly při velkém počtu shromážděných lidí, tedy při korunovacích a nákladných panovnických hostinách," dodal restaurátor.

Tyto ojedinělé kusy jsou v současnosti trvale umístěny v expozici Kanceláře říšské dvorské rady, kde také v minulosti stávaly. "Jde o místnost, v níž se v roce 1618 došlo k defenestraci," dodal Severin.

Do Brna byly opravdu svezeny židle z celého státu. Mezi sedmnáct zapůjčitelů nádherných originálů patří kupříkladu Telčský zámek, hrady Šternberk, Zvíkov a Pecka.

Výstava Příběh renesanční židleVýstava Příběh renesanční židle

Také Brňané si přijdou na své. "Tři exponáty, které navrhl architekt Jurkovič na přelomu 19. století a 20. století pocházejí z dívčího penzionátu Vesna v Brně," vysvětli Severin.

Návštěvník vedle dřevěných židlí uvidí také reprodukce dobových vyobrazení, která jej zavedou do interiérů našich předků.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit