Ústřední hřbitov v Brně.

Ústřední hřbitov v Brně. | foto: Vojtěch Labuda

K hrobům v Brně umístí úly, hřbitovní med slibuje vysokou kvalitu

  • 43
Na brněnský Ústřední hřbitov přibude pětice úlů. Očekává se, že med a další produkty zdejších včelstev budou patřit k těm nejkvalitnějším, protože na hřbitově se nepoužívají chemické postřiky a hnojiva. Mohla by tak vzniknout úplně nová značka – Hřbitovní med.

Ústřední hřbitov v Brně se rozkládá na ploše 43 hektarů, díky čemuž je rozlohou druhým největším pohřebištěm v Česku. Nachází se tam zhruba osmdesát tisíc hrobových míst. Zároveň jde o obrovskou zelenou plochu s velkým množstvím stromů a rostlin.

Toho se rozhodl využít zastupitel brněnských Bohunic Antonín Brzobohatý (ANO), který je zároveň členem dozorčí rady Správy hřbitovů města Brna. Na hřbitov, k němuž náleží i přilehlý park, se rozhodl umístit včelstva.

„Ústřední hřbitov je vlastně unikátní ekosystém. Je to velká zelená plocha s množstvím vzrostlých stromů, trávníků a květin. Je významná výskytem flóry i fauny a v neposlední řadě sehrává pozitivní roli i v současné době oteplování, kdy vytváří stín, vlhko a podmínky pro vsak dešťové vody,“ vysvětluje Brzobohatý. 

„Chybělo jediné – včely. Napadlo mě tedy umístit do tohoto prostoru pět včelstev, čímž bychom doplnili ekosystém této poměrně rozlehlé oblasti o živočišný druh, který je tam důležitý,“ dodal zastupitel.

V plánu jsou také včelařské dny pro školy i jednotlivce, na nichž by se návštěvníci seznámili se základy včelařství, životem včelích společenství a jejich významem pro krajinu.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z celé jižní Moravy.

„Celý projekt odborně zaštítí Rodinné včelařství Roztočilovi, známé produkcí velmi kvalitního českého medu a dalších souvisejících produktů,“ poznamenal Brzobohatý s tím, že nechá úly na hřbitov rozmístit, jakmile se oteplí.

Svou myšlenkou chce také podpořit včelařství, které loni dostalo těžkou ránu, když uhynulo velké množství včelstev

„Někteří včelaři přišli i o všechna svoje včelstva a někteří už možná ani nezačnou znovu včelařit. Náklady na pořízení nových včelstev jsou poměrně vysoké a udržet je při životě je v dnešní době chemizace zemědělství a jiných, pro včely stresových faktorů docela složité,“ sdělila již dříve Marcela Čechová včelařící ve Vranovicích na Brněnsku.