VIDEO: Policie dostihla vůz s migranty, za týden jich je na jihu Moravy 150

  • 11
Policisté zaznamenávají nárůst nelegální migrace. Zatímco minulý měsíc odhalili na jižní Moravě 165 migrantů, nyní jich za necelý týden zajistili již 147, z toho pět dětí. Většina z nich jsou Syřani, kteří do Česka téměř vždy přicestovali ze Slovenska. Policie zveřejnila video z dopadení převaděče převážejícího migranty u Břeclavi.

Hlídky nelegální migranty odhalují především ve vlacích, nákladových prostorech kamionů, osobních autech, ale v poslední době také stále častěji v dodávkách.

„Spolupracujeme i s policejní leteckou službou a při vyhledávání uprchlíků hlídky často používají i nejmodernější techniku, jako jsou drony nebo speciální přístroj, jenž dokáže odhalit ukryté migranty pomocí zachycení tlukotu srdce,“ objasnil policejní mluvčí Petr Vala. Dodal, že cílová destinace i nadále zůstává pro migranty stejná, míří do západní Evropy.

Ve středu dopoledne se hlídkám na Břeclavsku podařilo odhalit dva převaděče, kteří ve dvou dodávkách převáželi několik nelegálních migrantů. Jednu ujíždějící dodávku musela svým služebním vozem zablokovat břeclavská hlídka, která následně řidiče a spolujezdce za použití donucovacích prostředků zpacifikovala. V nákladovém prostoru auta se tísnilo osm lidí.

„Nyní jsou oba převaděči v policejní cele, přičemž jsou podezřelí ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což jim v případě prokázání viny hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ uvedl Vala.

Poslední případ nelegální migrace v kraji je starý jen jeden den. Sedm migrantů policisté odhalili poblíž obce Hrušky na Břeclavsku. Před hlídkami se snažili ukrýt v kukuřici.

„Všichni zajištění uprchlíci putují do zařízení pro zajištění cizinců, kde se podle mezinárodních smluv realizuje zpětné předání do států, ze kterých k nám přicestovali,“ dodal Vala.